Hlavní obsah

Neočkujte děti a pomozte, jinak nás covid zdrtí, apelují světoví zdravotníci

Foto: Profimedia.cz

V USA ve čtvrtek začali očkovat náctileté. Snímek z Los Angeles.

Reklama

Světová zdravotnická organizace v pátek vyzvala bohaté země, aby oddálily očkování svých dětských občanů. Místo toho by měly dávky vakcín proti koronaviru darovat do programu COVAX.

Článek

„Chápu, proč některé země chtějí očkovat své děti a dospívající, ale teď na ně naléhám, aby to přehodnotily a aby místo toho darovaly vakcíny do COVAX,“ pronesl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálním setkání v Ženevě.

Iniciativa COVAX vznikla již minulý rok a její název je zkratkou výrazu „globální přístup k vakcínám proti covidu-19“. Jde o mezinárodní iniciativu, jejímž cílem je zajistit větší dostupnost vakcín ve všech koutech světa, a to zejména v rámci chudých zemí. Dosud byla iniciativa schopna dodat okolo 60 milionů dávek.

Do programu již dávkami vakcín proti koronaviru přispěla například Francie a zapojení přislíbilo i Švédsko. WHO nyní doufá, že se řady podobně smýšlejících zemí ještě rozšíří. Na základě představ organizace by země měly naočkovat všechny občany z prioritních skupin a následně darovat některé z dávek vakcín tam, kde jsou potřeba více.

Použití látky na ochranu proti koronaviru u mladistvých už v posledních týdnech schválila Kanada nebo Spojené státy americké, podle agentury Reuters – odkazující se na pracovníka WHO – však minimálně s Washingtonem již ohledně poskytnutí některých dávek diskuze probíhá.

V rámci celého světa již bylo podáno více než miliarda dávek vakcín, Tedros a další však varují před propastí v přístupu k vakcínám, kterou považují za „katastrofické morální selhání“. Zatímco bohatší země tedy buď pomýšlí, či začínají s očkováním zdravých adolescentů, v těch chudších teprve začíná vakcinace nejzranitelnějších skupin populace a zdravotníků.

„Jsme na cestě k tomu, aby byl druhý rok této pandemie mnohem smrtelnější než ten první,“ upozornil šéf WHO. Pokud by zaostávání ve vakcinaci narůstalo, mohl by si koronavirus nacházet stále nová místa pro šíření a zvyšovalo by se také riziko vzniku nových mutací. Obzvláště znepokojující je podle Tedrose situace v Indii.

Tamní úřady v posledních dnech evidují více než 300 000 nakažených denně a země čerstvě překročila hranici 24 milionů nákaz. Počet úmrtí se pohybuje kolem 4000 za den a celkem už v zemi v souvislosti s covidem-19 zemřelo přes 260 000 lidí. Z onemocnění se ovšem dokázalo vyléčit více než 20 milionů obyvatel.

V porovnání s jinými zeměmi čistě na základě výpočtů by se situace nemusela zdát tak dramatickou, indický veřejný zdravotní systém je ale sám o sobě špatný a nyní pod náporem kolabuje. Obzvláště velkým problémem je indický venkov, některé tamní chudé státy totiž disponují jen jediným lékařem na několik desítek tisíc obyvatel.

„Lékařská péče je státní a soukromá. Ta státní je sice zdarma, je ale na špatné úrovni. Soukromá péče je výrazně kvalitnější, ale také drahá. Přitom právě soukromé nemocnice nesou značnou zátěž – je jich totiž zhruba dvojnásobek oproti těm státním,“ uvedl v rozhovoru o Indii pro web Akademie věd ČR Pavel Hons, indolog z tamního Orientálního ústavu. Poznamenal také, že většina lidí v Indii si pobyt v soukromých nemocnicích stejně nemůže dovolit.

Podle Honse Indie bojuje i s nedostatečnou kapacitou a v zemi už v říjnu minulého roku, kdy rozhovor vznikal, chyběl jak zdravotnický personál, tak nemocniční lůžka. Dění založené na podobném scénáři je ale možné vidět i v posledních týdnech tohoto roku. Do hry navíc vstoupila takzvaná indická mutace B.1.617., kterou eviduje několik desítek zemí a která budí obavy mnoha expertů.

Koronavirus ale sužuje také například indického souseda Nepál, který je také jakožto příjemce součástí programu COVAX. I v této zemi chybějí lůžka, léky i kyslík a tamní krematoria nestíhají. S exportem vakcín do země by přitom měla pomoci právě i Indie, která stojí za výrobou vakcíny AstraZeneca. Kvůli momentální indické krizi však dochází ke zpoždění dodávek.

WHO tak pokračuje ve svém apelu na ty šťastnější země, aby se o své dávky vakcíny podělily s těmi, kdo si je nemohou dovolit. Zároveň pracovníci organizace varují před uvolňováním koronavirových opatření, jako je nošení roušek, a upozorňují, že nadcházející týdny či měsíce mohou přinést výskyt nových variant viru.

Reklama

Doporučované