Hlavní obsah

Neodvratný konec Theresy Mayové se blíží, podle svých poslanců ztrácí kontakt s realitou

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek o pravděpodobném konci britské premiérky.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vzpouru na lodi Bounty připomíná vládní „povstání” proti šéfce londýnské vlády Therese Mayové. Její vlastní ministři se postavili proti nejnovější verzi brexitové dohody a způsobu, jakým premiérka vládne. Očekává se, že by v pátek mohla Mayová oznámit svou demisi nebo minimálně harmonogram svého odcházení.

Článek

Podle předních britských politických zpravodajů se Theresa Mayová v Downing Street zabarikádovala ve stylu středověkého obklíčení. Premiérka se podle Telegraphu odmítla sejít s klíčovými ministry Sádžidem Džavídem a Jeremym Huntem. Šéfové resortů vnitra a zahraničí nejspíš chtěli vyjádřit nevoli ohledně toho, že jedním z „přívěsků”, jimiž ministerská předsedkyně vylepšila brexitovou dohodu, je otevření jasné cesty vedoucí k vypsání druhého referenda o brexitu. To většina mocných konzervativců považuje za nepřípustné a pro celou zemi zhoubné. Podle nejmenovaného konzervativního poslance, jehož citují Timesy, ztratila paní Mayová kontakt s realitou. Tlak na rychlou rezignaci se dá chápat i jako snaha zvýšit šance na ucházející výsledek Toryů v eurovolbách. V nich přitom Konzervativní straně hrozí nejhorší výsledek v celonárodním hlasování od vzniku formace v roce 1834.

Theresa Mayová během svého premiérského působení zažila rekordních 36 ministerských rezignací. Jako poslední složila vládní funkci šéfka poslaneckého klubu Konzervativní strany v Dolní sněmovně Andrea Leadsomová. Ta v létě 2016 ustoupila Mayové v boji o stranické předsednictví a teď nejspíš opouští vládu právě proto, aby včas z „vlaku vystoupila” a zvýšila své šance v boji o nástupnictví po paní Therese.

Výbor 1922, zjednodušeně řečeno ideologicko-výkonný orgán Konzervativní strany, teď má jednat a hlasovat o případné změně pravidel pro výběr nového předsedy. Pučisté by si představovali, že by jméno nového šéfa konzervativců mělo být známé do konce července. Theresa Mayová ale podle šéfa diplomacie Hunta zůstane ve funkci ještě minimálně do začátku června, aby mohla na státní návštěvě přivítat amerického prezidenta Donalda Trumpa. Není samozřejmě vyloučeno, že Mayová rezignuje coby předsedkyně strany, aby ještě pár dnů pokračovala coby dosluhující šéfka vlády. Té vlády, která podle Leadsomové ztratila kvůli názorovým rozdílům „jakýkoli smysl kolektivní odpovědnosti”.

„Premiérka měla kolem sebe ve vládě většinu lidí, kterým buď nevěřila, nebo je nikdy dostatečně nepoznala,” napsal v Telegraphu někdejší hlavní poradce premiérky Mayové Nick Timothy. Ten uvedl, že Theresa Mayová v brexit nikdy doopravdy nevěřila. Na veřejnosti přitom ministerská předsedkyně neustále opakovala, že hlavním cílem jejího vládnutí je naplnit vůli voličů vyjádřenou v unijním referendu z června 2016. I když se Mayové nedá upřít snaha, svou vlast z EU nevyvedla a asi už nevyvede. Že je Spojené království skoro 3 roky od osudového plebiscitu stále členskou zemí EU a musí se „potupně” zúčastnit voleb do Evropského parlamentu, berou zastánci brexitu od premiérky Mayové coby zradu.

Odchod Theresy Mayové z čela britské vlády a s ním související prohloubení brexitového chaosu významně zvyšuje pravděpodobnost divokého a chaotického odchodu Británie z EU. Tahle alternativa, kterou sice britský parlament oficiálně odmítá, kterýkoli z možných nástupců Mayové nebude odmítat tak vehementně a z přesvědčení, jako právě stávající premiérka.

Reklama

Doporučované