Hlavní obsah

Neofašisté vyšli do ulic, protestují proti nastěhování Romů na předměstí Říma

Členové neofašistických organizací brání vstupu romských rodin do Říma.Video: Jana Lipská, Šimon Trantina

 

Reklama

Římská prokuratura začala ve středu vyšetřovat podněcování k rasové nenávisti v reakci na pondělní incident na předměstí Říma, kde místní obyvatelé a dvě neofašistické organizace zabránili nastěhování Romů do státního ubytovacího střediska.

Článek

Informovala o tom agentura ANSA. Skupina 60 Romů, z toho 33 dětí, se rozdělí a do týdne se nastěhuje do jiných zařízení v italské metropoli, oznámila radnice v pondělí po incidentu.

Protestu na východním předměstí Říma Torre Maura se účastnily dvě až tři stovky lidí, mezi nimiž byli i členové neofašistických organizací CasaPound, napsal server The Local. Stavěli barikády, zapalovali popelnice i automobily. Situaci musela uklidnit pořádková policie.

„Nemůžeme se poddat rasová nenávisti, nemůžeme se poddat těm, kteří bez ustání toto klima podporují a šíří mezi lidmi strach,“ reagovala na událost římská starostka Virginia Raggiová. „A tím odkazuji zejména na (neofašistické organizace) CasaPound a Forza Nuova,“ dodala.

Podle odhadů v Itálii žije 120 000 až 180 000 Romů, z nichž zhruba polovina má italské občanství, napsal server The Local. Mnoho romských aktivistů si stěžuje na hluboce zakořeněnou diskriminaci – tvrdí, že pro ně není možné najít si stálé bydlení ani práci a lidé z řad této menšiny bývají často terčem zločinů z nenávisti.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini, který vede krajně pravicovou Ligu, chtěl minulý rok prosadit sčítání Romů a vedení jejich registru, což vedle levice a doživotní senátorky, která přežila holokaust, kritizoval i druhý vicepremiér Luigi Di Maio.

Dotyčná skupinka 60 Romů měla být přemístěna do střediska v Torre Mauro, protože předchozí zařízení, kde přebývali, bylo uzavřeno. Salvini ve středu na Twitteru napsal, že do konce jeho ministerského mandátu budou uzavřeny všechny romské tábory. „Kdo se integruje, je vítán, ti, kteří raději kradou, budou posláni jinam,“ napsal ve svém tweetu italský ministr vnitra.

Členové CasaPound hrozí, že pokud skupina Romů do týdne nezmizí, vrátí se do ulic. Forza Nuova chce zase v Torre Maura držet hlídku, „dokud nezmizí i ten poslední Rom“.

CasaPound je hegemonem nynější neofašistické scény v Itálii. Organizace se ustavila jako pravicové sociální centrum a postupně se stala celonárodní politickou silou. V letech 2014 až 2015 byla napojena na Salviniho Ligu a soustavně přetahuje sympatizanty ostatních neofašistických a neonacistických uskupení – příkladem může být odliv členů krajně pravicové strany Forza Nuova, jejíž šéf o sobě otevřeně hovoří jako o fašistovi.

Protesty proti nastěhování romských obyvatel do ubytovacích zařízení propukly týden před Mezinárodním dnem Romů, který je stanoven na 8. dubna – příští pondělí.

Reklama

Související témata:

Doporučované