Hlavní obsah

Neomezená data pro Čechy? Nejúčinnějším nátlakem na operátory je strašák Brusel

Neomezená data by mohla posunout hrubý domácí produkt výš. Co tomu stojí v cestě?Video: Sabina Slonková

 

Reklama

Drahé mobilní služby dopadají nejcitelněji na ty nejchudší, připomíná reportér Pavel Cyprich.

Článek

Těsně před létem přišel s trochu komplikovanou nabídkou neomezených dat pro své zákazníky Vodafone. Na prázdniny pak spustil akci na neomezená mobilní data také T-Mobile. Třetí hráč, tedy O2 spadající pod impérium PPF, zatím vyčkává.

Tým premiéra Andreje Babiše i sám předseda vlády se snaží tento posun prezentovat jako výsledek svého soustředěného tlaku, aby se cena internetu v mobilu pro české zákazníky snížila.

„Na to mají malé páky. Mnohem lépe zafungovaly kroky Českého telekomunikačního úřadu, který vypracoval analýzu popisující tuzemský trh a odeslal ji mimo jiné i do Bruselu. A ten zafungoval jako takový strašák. A operátoři sami začali raději nabízet lepší služby, aby předešli zásahu z evropské centrály,“ popisuje v Reportérech Seznamu redakční expert na telekomunikace Pavel Cyprich.

Operátoři doposud argumentovali tím, že by vybudovaná síť nápor neomezených dat pro všechny neunesla. „Je to trochu paradoxní, protože tyto firmy investovaly do svých sítí miliardy korun a chlubí se tím, že patří k těm nejmodernějším. A druhým dechem dodávají, že by to neunesla,“ komentuje Cyprich postoj mobilních operátorů.

Kdy se dočkáme nabídek skutečně neomezených dat? Co k tomu operátory dovede? Jakou roli hrají vyjednavači Andreje Babiše? A proč data zlomila vaz už tolika ministrům? Poslechněte si celý rozhovor Pavla Cypricha s novinářkou Sabinou Slonkovou v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat každé pondělí od 20:30 na TV Seznam. Anebo si jej můžete pustit ze záznamu níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři 22. 7. 2019: Případ unesené dívky, kterou policie nehledala. Žaloba na Zemana. A neomezená data v nedohlednu.Video: Sabina Slonková

Reklama

Související témata:

Doporučované