Hlavní obsah

Neopakovatelné investice do 3D tisku se dělají právě teď, říká šéf Fillamenta

Byznys index s Josefem Dolečkem, který založil a řídí firmu Fillamentum.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hodnota díky inovacím. Takové je motto firmy, která před osmi lety vznikla v garáži v Hulíně na Moravě. Dnes je Fillamentum globální značka, její akcie jsou k mání na pražské burze a její vysoce specializované výrobky našly cestu třeba i do vybavení americké armády.

Článek

„Přišli, vyzkoušeli a naše struny pro 3D tisk se jim prostě zalíbily,“ popisuje zdánlivě jednoduchou cestu k zakázce pro americkou armádu Josef Doleček, který založil a řídí firmu Fillamentum. Ta vyrábí unikátní struny pro 3D tisk, z kterých jsou vyrobeny například kulisy ve Star Wars nebo vůbec první funkční tištěný reproduktor na světě.

Pomocí 3D tisku lze vyrobit prakticky vše. Limity jsou podle Dolečka zatím jen technologické a fyzikální. „Nabízíme prakticky nejrozšířenější a nejdostupnější technologii, kterou je de facto skládání vrstev z roztaveného plastu,“ popisuje výrobu strun.

„Nejsme přesvědčeni, že je smysluplné patentovat si výrobky na tak dynamickém trhu, jako je 3D tisk. Pokud nás někdo začne kopírovat po roce a půl, trend už stejně nezastavíme,“ říká k citlivému tématu patentové ochrany výrobků společnosti Fillamentum její ředitel, podle kterého je důležité se soustředit především na inovace.

„3D tisk byl doménou hobby uživatelů a designérů, dnes ale dynamicky roste poptávka z průmyslového sektoru a od profesionálních zákazníků. Právě v tom vidí naše firma budoucnost,“ konstatuje muž, který svoji firmu v roce 2018 dovedl na trh START pražské burzy.

„START je ideálním místem pro firmy, které chtějí oslovit investory zajímavým růstovým příběhem a nehodlají se omezovat dluhovým financováním od bank,“ říká k přednostem vstupu na burzu Doleček.

„Snažíme se stavět produkci na několika pilířích. Jak říkají zkušení investoři, nedáváme všechna vajíčka do jednoho košíku, a tak produkci diverzifikujeme,“ shrnuje podnikatelský přístup zakladatel a ředitel společnosti Fillamentum Josef Doleček, jehož firma vedle specializace na výrobu polymerových materiálů pro 3D tisk produkuje také plastové trubky a hadičky pro automobilový průmysl, stoupací trubice pro nápojové obaly nebo ochranné obaly pro zdravotnické nástroje.

Reklama

Doporučované