Hlavní obsah

Neověřené ceny paliva v aplikacích matou řidiče a otravují benzinky

Foto: pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

V českém prostředí existuje několik aplikací a map, které uvádějí ceny paliva u čerpacích stanic. Problémem však je, že tyto informace často vkládají uživatelé a nikdo je nekontroluje. Chyby pak mohou nájemce benzinek obtěžovat.

Článek

Nájemce jedné z českých čerpacích stanic Rostislav Oboňa zaznamenal na serveru mBenzin.cz, že u jeho podniku uvádí chybné ceny benzinu, které ani nejsou reálné. „Několikrát do měsíce se stává, že někdo buď z legrace, nebo jako pomstu uvádí na serveru mBenzin.cz cenu o pět až sedm korun za litr nižší,“ vypráví Oboňa. Upozorňuje, že se to nemusí dít jen jemu.

Problémem je, že ceny paliva vkládají sami uživatelé mBenzin.cz. „Není v našich silách zadané ceny ověřovat,“ uvedlo zastoupení webu mBenzin.cz. Na podobném principu funguje také navigační software pro mobilní telefony a tablety Waze, který spadá pod Google. „Když je uživatel Waze na dané čerpací stanici nebo v její blízkosti, má možnost zadat ceny paliv, které vidí na totemu. Není žádná možnost, jak ceny ověřit, zcela se důvěřuje uživatelům,“ popisuje český komunitní manažer a koordinátor Waze Vít Jelínek.

Jelikož má Oboňova benzinka stálou klientelu, problém ho finančně nepoškozuje. Spíš mu vadí, že pak musí ceny opravovat a vysvětlovat lidem, že jsou nepravdivé a na stránku je nepíše on sám. „Obtěžuje mě, když mi kvůli tomu někteří lidé volají a ptají se, zda tak nízké ceny opravdu platí,“ říká Oboňa.

„Každá aktualizace ceny prochází automatickým ověřením, takže úplné nesmysly by měl systém odmítnout sám, některé informace musí schválit administrátor. Pokud se i přesto na webu objeví nepravdivá cena paliva, je možné ji nahlásit,“ uvedlo zastoupení mBenzin.cz. Nahlášené aktualizace jsou následně prověřeny a administrátor může zablokovat IP adresu, ze které nepravdivé informace přicházejí. Poté, co si na situaci Oboňa stěžoval na Twitteru a ze stránky mBenzin.cz mu odpověděli, že to napraví, se ale incident další den opakoval znovu.

Občas se objeví škůdce

Na web mBenzin.cz může cenu paliva ke konkrétní čerpací stanici napsat kdokoliv. Oboňa uvedl, že by měla stránka zlepšit kontrolu a zavést registraci uživatelů. „Pokud se budou ceny benzinu na mé stanici měnit i nadále, požádám, aby ji ze serveru smazali,“ uvedl Oboňa. Stránka slouží především uživatelům a majitelům benzinek žádné výhody nepřináší.

Se zadáváním falešných informací se potýká i navigační systém Waze. Podle Jelínka však jde o zanedbatelné procento případů. „Občas se stane, že má nějaký uživatelský účet potřebu škodit. Systém je však na podobné škůdce připraven a jejich účet dostane automatický zákaz na zadávání událostí nebo aktualizací cen paliv,“ říká Jelínek. Dodává, že v nejhorších případech může být účet zablokován úplně.

Oproti tomu třeba zpomalení provozu na silnicích si Waze může hlídat sám podle algoritmu a historických dat. „Pokud je na dálnici běžná průměrná rychlost 120 kilometrů v hodině a provoz se zpomalí třeba na 80 kilometrů v hodině, systém díky dostatečné flotile uživatelů sám pozná problém a vyznačí dané segmenty,“ vysvětluje Jelínek. Řidiči sice mohou nahlásit dopravní zácpu ručně, ale to funguje jen jako upozornění pro server, aby danou oblast kontroloval.

Údaje o cenách benzinu a nafty u jednotlivých čerpacích stanic poskytuje také aplikace Mapy.cz. „Mapy.cz z velké části získávají data od firmy CCS. Výjimkou je společnost Benzina, která nám nedala souhlas k uveřejňování cen,“ říká vedoucí týmu Mapy.cz Martin Jeřábek.

Aplikace Mapy.cz informace o cenách paliva také neověřuje, ale na rozdíl od webu mBenzin.cz a navigace Waze je čerpá z důvěryhodných zdrojů. „Nemáme k tomu důvod, protože je bereme přímo ‚z první linie‘. Naši uživatelé však mají možnost nahlásit chybu, pokud mají pochybnosti o správnosti informací, a my následně případný problém řešíme s poskytovatelem dat,“ uvedl Jeřábek.

Reklama

Doporučované