Hlavní obsah

Komunisté tlačí Babiše, Ťok má padnout v půlce března

Ministr Ťok v ohrožení?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výměna ministrů, kterou premiér Andrej Babiš (ANO) sliboval už ve svém prvním rozhovoru po Novém roce, se blíží.

Článek
  • Odchod Dana Ťoka je pro KSČM jednou z podmínek, za nichž jsou dál ochotni jistit menšinový kabinet premiéra Babiše.
  • Ťoka může nahradit Milan Matzenauer (Skanska, České dráhy), nebo Jiří Kolář (Drážní úřad, SŽDC)
  • Zprávu jsme rozšířili o vyjádření Dana Ťoka i Andreje Babiše. A rovněž o reakce dalších politických stran.

Už den poté, co komunisté loni v létě svými patnácti poslaneckými hlasy zajistili ve Sněmovně důvěru menšinovému kabinetu ANO a ČSSD, se ozval předseda partaje Vojtěch Filip s tím, že bude usilovat o odchod ministra dopravy Dana Ťoka. A v kritice neustal.

Kdo půjde z vlády ven? Zákulisním informacím o možné personální rošádě se nedávno věnoval pořad Reportéři Seznamu. Nyní vám rozhovor Sabiny Slonkové a Václava Dolejšího předkládáme znovu.Video: Lukáš Sál

Nyní se podle informací Neovlivní.cz (zde ) sešel předseda KSČM s premiérem a společně řešili plánovanou personální obměnu kabinetu. V první řadě výměnu na dopravě.

„To, že vadím komunistům, je pro mě vlastně pocta a důkaz, že svoji práci dělám dobře. Jinak mě hrátky pana Filipa nezajímají,“ řekl Seznamu ministr Ťok s tím, že od premiéra má potvrzené, že s ním do budoucna počítá. Situaci okomentoval i předseda vlády Andrej Babiš. Filip má podle něj právo na vyjádření názoru. „Ale není to KSČM, která rozhoduje, kdo bude ve vládě a kdo nebude,“ uvedl.

Ťoka by měl podle deníku už v půlce března nahradit buď Milan Matzenauer, který stejně jako Ťok působil ve společnosti Skanska a posléze u Českých drah, nebo ředitel Drážního úřadu a někdejší šéf SŽDC Jiří Kolář.

Schůzku Babiše s Filipem podle webu potvrdilo několik zdrojů a i sám Vojtěch Filip. Ten na otázku, zda na setkání s premiérem, kde řešili i odchod Dana Ťoka, padl termín 15. 3., serveru řekl: „Ano, o tomto, respektive podobném termínu se premiér zmiňoval.”

Andrej Babiš označil Ťoka za slabý článek během posledních pár týdnů hned dvakrát. Nejprve když na sklonku roku komentoval neutěšenou situaci na D1 pro server iDnes z koncernu Agrofert, který má zaparkovaný ve svěřenském fondu. „Pan ministr je měkký na své podřízené. Musí být na ně tvrdší, důslednější, popohánět je,“ řekl. Zkraje ledna pak v České televizi uvedl, že Ťokovo křeslo je v ohrožení: „Pan ministr musí přitvrdit.“

Vojtěch Filip se pak s kritikou práce ministra dopravy svěřil naposledy včera – po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. „Pan prezident vyslovil nespokojenost s prací pana Petříčka (), tam jsme se shodli, u pana Ťoka měl jiný názor než já,“ citovala šéfa komunistů agentura ČTK.

Z informací deníku Neovlivní.cz vyplývá, že při jednání s premiérem dokonce Vojtěch Filip označil konec Dana Ťoka za jednu z podmínek, za nichž je KSČM ochotna dál jistit Babišův kabinet.

„Komunisté jsou rozezleni z toho, že navzdory podpoře vyslovené Babišově vládě dosud nedostali žádné významné posty nebo nemohli mluvit do jejich obsazení. A nehodlají to premiérovi už dál tolerovat,“ tvrdí šéfredaktorka webu Sabina Slonková s odkazem na zprávy z kruhů blízkých vedení KSČM.

Dlouhodobě kritizovaný ministr

„Pokládám to za věc pana premiéra, s kým se radí o výměně ministrů za hnutí ANO. Já jsem s prací ministrů za ČSSD spokojen,“ vzkázal Seznamu předseda ČSSD Jan Hamáček.

Chování komunistů kritizují Piráti. „Komunisté se snaží ukazovat ramena. To, že pan Ťok není dobrý ministr, bylo jasné již v předchozím volebním období nejen kvůli jeho neschopnosti rozjet stavbu důležité infrastruktury, ale také například v opakovaně nezvládnutém tendru na výběr dálničního mýta. Přesto komunisté vládu s ministrem Ťokem opakovaně podpořili. Pokud měli ke složení vlády personální výhrady, mohli je položit na stůl v momentě, kdy Sněmovna hlasovala o nedůvěře vládě. Tam ovšem napřímo, nikoliv jako ČSSD, která utekla ze sálu, aby nemusela hlasovat o vlastní vládě, KSČM vládu miliardáře Babiše znovu podpořila. Je to hra pro voliče, nehledě na to, že pan Ťok skutečně není dobrým ministrem,“ uvedl předseda strany Ivan Bartoš.

A kritika dlouhodobě zaznívá i z řad opoziční ODS, konkrétně jejího předsedy Petra Fialy. „Ministr Ťok pro svou neschopnost neměl být ministrem dopravy už dávno. To, že KSČM drží tuto vládu a je fakticky její součástí, je známé od jejího vzniku a viděli jsme to na mnoha hlasováních ve Sněmovně. Předpokládám, že pan Filip chce tento fakt potvrdit členské základně KSČM i tím, že z vlády nechá odvolat ministra Ťoka. Pro ČR to ale paradoxně žádná škoda nebude.“

U Ťoka rošáda zdaleka nemusí skončit.

Sám Babiš není spokojen s prací ministryně průmyslu Marty Novákové. KSČM a prezident, jak bylo výše uvedeno, si přejí i výměnu v čele diplomacie, která je v držení ČSSD.

„I Andrej Babiš by se podle zákulisních informací Petříčka rád zbavil, není ale jasné, jestli se to nakonec skutečně stane. Ve hře je přitom varianta, že by ČSSD nabídla jiný resort a diplomacii by si vzalo pod sebe hnutí ANO, jako tomu bylo v minulé Babišově vládě. Aby byla taková cesta pro sociální demokraty přijatelná, muselo by se jednat o ministerstvo, kde jsou peníze, dotace či investice. Tedy například o dopravu či ministerstvo školství,“ stojí ve zprávě Neovlivní.cz.

Ministerstvo školství řídí Robert Plaga, o kterém Lidové noviny (rovněž z koncernu Agrofert) napsaly v půli ledna, že má namále. Přičemž by ho podle LN mohl nahradit Petr Vokřál, bývalý primátor Brna.

Reklama

Doporučované