Hlavní obsah

Neozbrojeného ho postřelili sedmi ranami. O život bojoval na lůžku v poutech

Foto: Profimedia.cz

Otec Jacoba Blakea hovořící na tisícovém shromáždění u Lincoln Memorial ve Washingtonu D.C.

Reklama

Bude zázrak, jestli bude někdy chodit, říkají právníci Jacoba Blakea. Ostrý zásah policie proti neozbrojenému černochovi vyvolal v Americe další vlnu demonstrací.

Článek

Policista mu vystřelil sedmkrát do zad. Jacob Blake za to zaplatil vysokou cenu - zřejmě už nikdy nebude chodit. Zatímco za něj lidé demonstrují v ulicích, on o budoucnost na vlastních nohách bojoval na lůžku a v policejních poutech.

Na otázku, proč musel po postřelení do zad paralyzovaný Jacob Blake mít na nemocničním lůžku ještě pouta, odpovídá policie v Kenoshe jednoduše. Podle nařízení by měl být Blake správně ve vazbě, jejíž jsou pouta běžnou součástí. „Osvobození“ z želízek se Blake dočkal v pátek, na lůžku je však připoután dál. Podle jeho právníků bude zázrak, jestli se ještě někdy postaví na vlastní nohy.

Bouřlivé demonstrace vyvolané odporem k policejní střelbě na neozbrojeného černocha Jacoba Blakea v posledních dvou dnech utichají. Podle starosty města Kenosha Johna Antaramiana bude zákaz vycházení v celém městě platit i přes víkend. Na klid v ulicích dohlíží přes 1000 jednotek Národní gardy, které ještě čekají další posily.

Na pozadí dění „tam venku“ prožívá rodina Jacoba Blakea vlastní příběh. Jeho otec, taktéž Jacob Blake, během návštěvy nemocnice mluvil s novináři. „Je hrozné vidět, že leží na posteli v poutech. Vždyť nikam odejít nemůže. Proč musí mít pouta i na posteli?“ ptal se rozlíceně. Sundání pout oznámil v pátek Blakeův právník Patrick Cafferty americkým médiím. Kromě toho byly staženy na Blakea vydané zatykače.

Na otázku, zda byl Blake v nemocnici vězněn, odpověděl dříve policejní šéf města Kenosha Daniel Miskinis novinářům, že je jen pod dozorem „externího orgánu činného v trestním řízení“. O stavu pacienta víc informací neposkytl. Blakeovi právníci byli sdílnější – bude „zázrak“, jestli ještě někdy bude chodit.

Poručík Eric Klinkhammer pro BBC řekl: „Pan Blake je ve vazbě na předchozí zatýkací rozkazy. Naše politika nakazuje, aby všichni lidé ve vazbě mimo naše vězení byli zajištění.“ Guvernér Wisconsinu Tony Evers, kterého se novináři zeptali, jestli se obává, že bude postřelený k posteli skutečně připoután, odpověděl: „Sakra, ano.“

„Nerozumím tomu, proč by to mělo být nutné,“ řekl. „Určitě už zaplatil strašnou cenu, byl střelen sedmkrát nebo osmkrát do zad.“ Blakeova rodina se měla v pátek zúčastnit významného shromáždění za občanská práva ve Washingtonu, jehož konání podnítily měsíce nepokojů kvůli policejní brutalitě vůči černochům.

Podle zjištění Daily Mailu byly dalšími důvody Blakeova spoutání obvinění ze sexuálního napadení, za které by mu mohlo hrozit až deset let, a dvou případů domácího násilí.

Ve čtvrtek vyzvala Americká unie občanských svobod (ACLU) k okamžité rezignaci šéfa policie a šerifa v Kenoshe a obvinila je z „bílé nadřazenosti“ a „démonizování lidí, kteří byli zavražděni kvůli výkonu práv podle prvního dodatku a vystupování proti policejnímu násilí“. O rezignaci šerifa ani policejního šéfa ale prý sám starosta usilovat nebude. „Když se podíváte na to, co se stalo, všichni vzhledem k situaci, ve které se nacházeli, dělali to nejlepší,“ řekl.

Přitom okolnosti, které vedly k vystřelení ran do zad Jacoba Blakea, jsou stále předmětem šetření a opředeny nejasnostmi.

Podle generálního prokurátora Wisconsinu Joshe Kaula policisté na místo přijeli na základě oznámení ženy, podle kterého byl v její „blízkosti přítel, který na místě být nesmí“. Na pomoc při zatýkání Blakea si vzali nejdřív taser. Během toho, co se Blake snažil dostat do auta, ale důstojník Rusten Sheskey, který v policejním oddělení v Kenoshe pracuje sedm let, sedmkrát vystřelil. „Nikdo jiný ze zbraně nestřílel,“ uvedl Kaul. Dodal, že policisté poté „našli nůž na podlaze auta na straně řidiče“, ve vozidle ale jinou zbraň neobjevili. Rusten Sheskey a další důstojník byli od té doby propuštěni na administrativní dovolenou.

Zatímco se Jacob Blake zotavuje v nemocnici, soudní jednání se sedmnáctiletým mladíkem obviněným ze zabití dvou lidí během nepokojů, které vyvolalo Blakeovo postřelení, bylo odloženo o měsíc. Obviněný Kyle Rittenhouse se před soud v Lake County v Illinois dostaví až 25. září.

Bude čelit obvinění ze šesti trestných činů, včetně úmyslného zabití prvního stupně, bezohledného zabití prvního stupně a nepovoleného držení zbraně. Mladík má na své straně významnou právní firmu, jejíž klienty jsou mimo jiné osobní právník prezidenta Donalda Trumpa Rudolph Giuliani a bývalý poradce společnosti Trump Carter Page.

Reklama

Související témata:

Doporučované