Hlavní obsah

„Neoznačené jednotky unáší lidi v autech.“ Protesty v Portlandu se vyhrotily

Foto: Profimedia.cz

Situace v Portlandu se vyhrotila, federální bezpečnostní složky používají proti protestujícím i pepřový sprej a slzný plyn.

Reklama

Americký prezident Donald Trump poslal federální bezpečnostní složky, aby v oregonském městě Portland „udělaly pořádek“. Situace se vyhrotila a posily chce Trump poslat i do dalších států.

Článek

„Neoznačení federálové unášejí lidi v neoznačených autech. Používají vojenské taktiky a práva protestujících nejsou chráněna tak, jak by měla být,“ vyjmenovala pro Seznam Zprávy portlandská novinářka Janae Easlonová. „To, čeho jsme svědky, je zásadní zneužití moci a funkce,“ okomentovala situaci v Portlandu.

Tak jako v jiných velkých amerických městech i v oregonském Portlandu se rozhořely velké demonstrace proti policejní brutalitě po smrti černocha George Floyda v Minneapolisu. Na rozdíl od jiných měst tam však protesty dál sílily a vyhrotily se v násilné střety a ničení veřejného majetku.

Minulý týden se prezident Trump rozhodl do Portlandu poslat federální bezpečnostní složky. Jejich zástupci v neoznačených autech a v neoznačených uniformách začali v ulicích demonstranty zatýkat a používat proti nim prostředky jako slzný plyn a tzv. neletální neboli nesmrtící zbraně.

Kontroverzi budí zejména federální složky, které dosud tamní média ani politická opozice nedokázaly rozklíčovat. „Neoznačení stormtroopeři, kteří unášejí protestující,“ označila jednotky šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Podle všeho se ale jedná o speciální bezpečnostní službu, kterou dal dohromady prezident Trump minulý měsíc. Členové mají za úkol chránit historické monumenty, sochy a veřejný prostor. Podle portlandského starosty Teda Wheelera však tato skupina jen eskaluje už tak vyhrocenou situaci.

Takhle to vypadá v Portlandu po nasazení federálních jednotek. Video: AP

Federální složky i do dalších států

Na násilný víkend v Portlandu Donald Trump odpověděl jasně. Chce poslat federální bezpečnostní složky i do jiných států a velkých měst, a to těch, které mají ve vedení demokratické politiky.

Například do Chicaga, New Yorku, Filadelfie, Baltimoru, Detroitu nebo Oaklandu. Podle Trumpa jsou tamní starostové „liberální demokraté“ a „anarchistů“, kteří podle něj protestují v ulicích, se vedení měst bojí.

„V Chicagu je horší situace než v Afghánistánu,“ prohlásil také prezident Trump na pondělní tiskové konferenci. Podle něj jsou velká americká města mimo kontrolu a za vinu to dává demokratickým politikům.

„Pokud by byl zvolen Biden, byla by to realita pro celou zemi,“ neopomněl prezident připomenout, že se nachází uprostřed prezidentské kampaně. Naráží tím na svého demokratického oponenta Joea Bidena, proti kterému se postaví v listopadových volbách.

„Protesty byly dosud pokojné“

Jaká je ovšem realita v Portlandu? „Místní lidé protestují každý den, je potřeba věnovat jejich snaze pozornost. Ty federální jednotky tu jsou kvůli tomu, aby ‚zmírnily‘ násilí, protesty ale dosud byly z drtivé většiny pokojné. Takže když se mluví o tom, že proti lidem použili slzný plyn, stříleli po nich gumové projektily… To se děje, když demonstranti pokojně protestují,“ popsala situaci Seznam Zprávám pětadvacetiletá novinářka Janae Easlonová, která v oregonském městě v současnosti žije. Sama se některých dřívějších protestů zúčastnila.

Zmínila například „Zeď matek“, blokádu, kterou v první linii protestu vytvořily mezi protestujícími a federálními vojáky před několika dny stovky žen. „Některá média tvrdila, že tyto ženy nebyly zraněné, ale ve skutečnosti proti nim použili slzný plyn,“ uvedla věci na pravou míru Easlonová.

Nasazení federálních jednotek podle novinářky nutné nebylo. „Pokud se někdo, tím myslím Trump, bojí vlastních lidí a používá proti nim sílu, je jasné, že v jeho srdci neleží jejich nejlepší zájem nebo bezpečnost. To, čeho jsme svědky, je zásadní zneužití moci a funkce,“ myslí si Easlonová.

Novinářka se ohradila vůči tomu, že by se z použití násilí vůči lidem, kteří proti násilí protestují, měla stát norma. „A je důležité, že to sleduje mezinárodní veřejnost, protože to vytváří tlak na americkou vládu,“ podotkla.

Kromě represe vůči demonstrantům podle ní dochází i k útlaku médií. „Novináři jsou v ohrožení, paradoxně ne proto, že by byly protesty samy o sobě násilné, ale kvůli reakci donucovacích orgánů. A pokud tu nemáme svobodu tisku, jde o porušování americké ústavy,“ řekla Seznam Zprávám Američanka.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřiapadesátý den protestů v Portlandu. Neoznačené jednotky střílí po lidech z nesmrtících zbraní.

V Portlandu se už více než padesát dní protestuje proti policejnímu násilí a rasismu. Město má podle novinářky Easlonové v tomto ohledu bohatou historii. Zejména co se týče policejního násilí vůči Afroameričanům, původním obyvatelům Ameriky a lidem jiné barvy pleti obecně. „Portland byl vytvořen jako ‚bílý‘ stát. To si současné vedení uvědomuje a je připraveno učinit skutečné a trvalé změny v systému,“ uvedla.

„Rozmístění federálních složek není demokracie, to je spíš diktatura. Pokud jde ale o Trumpa a jeho příznivce, nejde o nic nového. Už od doby, kdy začal se svou první kampaní před prezidentskými volbami v roce 2016, měl v plánu lidem vzít jejich práva. A ti, co podporují Trumpa, podporují i rasistickou ideologii,“ dodala novinářka Easlonová.

Reklama

Doporučované