Hlavní obsah

Nepál počítá mrtvé horolezce. Fronty na Mount Everestu představují velkou zátěž, zemřelo už 10 lidí

O pokoření vrcholu Himálaje je letos větší zájem než kdy dřív.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Další oběť si vyžádal výstup na Mount Everest. V sobotu zemřel při sestupu z hory britský horolezec. Podle nepálských úřadů je to už 10. život během současné lezecké sezóny.

Článek

Nepál v letošní jarní sezóně vydal na 380 povolenek k výstupu na Mount Everest. Rekordní návštěvnost kromě výdělku 11 000 dolarů za jednu povolenku ale přinesla i problémy. Přetlak lidí v horolezeckých táborech při cestě vzhůru způsobuje, že lezci v nich musí strávit delší čas. Na vrchol čekají často i stovky lezců najednou. Kvůli nedostatku kyslíku, vysokému tlaku, mrazu a vyčerpání pak někteří z nich nezvládnou horu sejít zpátky. Informoval o tom britský deník The Guardian a americká CNN. Podle BBC už tuto sezónu na Mount Everestu zemřelo nejméně 10 lidí.

V sobotu zemřel při sestupu z hory 44letý Brit Robin Hayes Fisher. Zkolaboval asi 150 metrů od vrcholu a průvodcům se ho už nepodařilo zachránit. Horolezec tak asi 45 minut poté, co stanul na vrcholu nejvyšší hory světa, zemřel. O den dříve při návratu z hory ve svém stanu ve výšce 7000 metrů nad mořem zemřel i 56letý Ir Kevin Hynes, informovala o tom BBC.

V uplynulém týdnu zemřeli kvůli popsanému problému při zpáteční cestě z Everestu také jeden Američan a muž a žena z Indie. Donald Lynn Cash z Utahu upadl při pořizování fotografie z vrcholu. Indové Anjali Kulkarniová a Kalpana Das zemřeli nezávisle na sobě kvůli podobným nehodám. Informoval o tom nepálský deník The Kathmandu Post. List v úterý napsal, že úmrtí tří horolezců jsou spojena s dlouhými frontami ve výšce přesahující 8000 metrů nad mořem. Zmíněná oblast je známá jako „zóna smrti“.

„Je to obrovský problém,“ řekl pro The New York Times Nivesh Karki z organizace Pioneer Adventure. „Ty cesty jsou nebezpečné a riskantní jenom samy o sobě. Velký provoz cestu na vrchol ještě ztíží.“

Podle The Kathmandu Post zemřela lezkyně Kulkarniová z vyčerpání v důsledku toho, že ona a její manžel „byli nuceni čekat hodiny, aby se mohli podívat na vrchol“. Indický horolezec Das se na vrchol Himálaje dostal, zpáteční cestu už ale nezvládl.

Reklama

Související témata:

Doporučované