Hlavní obsah

Neplánované setkání. Jak čeští fanoušci letectví pozdravili Zemana v Londýně

Češi z jindřichohradeckého Klubu historie letectví se setkali s Milošem Zemanem (reportáž pro Seznam Zprávy pořídila Jana Frank).Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Několika Čechům z Jindřichohradecka se podařilo setkat s Milošem Zemanem. Účastnili se ceremoniálu, při kterém prezident vyznamenal československé letce.

Článek

Češi z jindřichohradeckého Klubu historie letectví Vladislav Burian a Vladimír Vondrka se v Londýně setkali s prezidentem Milošem Zemanem. Příležitost se jim naskytla při jeho páteční návštěvě Velké Británie. Členové klubu měli možnost účastnit se slavnostního vyznamenání českých letců, kteří byli za druhé světové války součástí britského královského letectva (RAF).

V Londýně jsou jako turisté a setkání s prezidentem neplánovali. Na situaci tedy nebyli dostatečně vybaveni a na poslední chvíli tak sháněli košile.

Podle instrukcí, které Burian a Vondrka dostali od české ambasády, se dopravili k místu udělování medailí, ale protože jim přestala fungovat GPS, ambasáda pro ně dojela a pomohla jim dostat se na ceremoniál.

Podívejte se ve videu, jak Miloš Zeman v Londýně vyznamenal české a slovenské veterány.

Miloš Zeman v Londýně vyznamenal české a slovenské veterány.Video: Jana Frank

Prezidenta pak viděli další Češi u památníku bitvy o Británii, kam Zeman položil věnec. Krajany zde prezident krátce pozdravil, ale v delším rozhovoru s nimi nesetrvával.

Miloš Zeman se setkal s královnou Alžbětou II.Video: Jakub Říha

Reklama

Doporučované