Hlavní obsah

Nepodlehnout euforii a vést negativní kampaň. Rady expertů, kteří Zemanovi čelili před pěti lety

Poradci ze štábu Karla Schwarzenberga vzpomínají, kde před pěti lety udělali největší chyby.

 

Reklama

Jiří Drahoš očekává, že ve finále prezidentské volby se Zemanův tým bude pokoušet o něm rozšířit co nejvíce špíny. Něco podobného zažil už před pěti lety Karel Schwarzenberg, který prohrál.

Článek

Vzpomínáte? V lednu 2013 Zemanův tým obvinil svého soupeře z toho, že připravuje půdu pro vrácení majetku potomků válečných zločinců, že v sídle jeho manželky visí obrazy s hákovými kříži a hajlujícími lidmi.

Seznam.cz oslovil členy tehdejšího Schwarzenbergova volebního štábu, aby na kampaň zavzpomínali s tím, jestli zpětně vidí nějaké chyby.

Tu hlavní spatřují v tom, že málo poukazovali na černé skvrny v Zemanově minulosti. „Měli jsme zadání od Karla Schwarzenberga vést kampaň slušně a férově. S odstupem pěti let se nám zdá, že jsme se neměli bát vstoupit do té špinavé řeky negativních kampaní,” říká šéf tehdejšího štábu Marek Vocel.

David Gaydečka, jenž měl na starosti sociální sítě, zase mluví o tom, že se nepodařilo zvládnout emoce a euforii z postupu do druhého kola. „To je nejtěžší, udržet ten tým v tom, že není vyhráno. To je jako na olympiádě, když sportovec postoupí ze semifinále a musí se okamžitě koncentrovat na finále a ne jít oslavovat.”

Třetí chybou tehdy bylo, že se nepovedlo semknout antizemanovský tábor. Někteří poražení kandidáti, například Jan Fischer nebo Vladimír Franz, vyzvali své voliče, aby v druhém kole dali hlas Zemanovi.

To se tentokrát nestalo, všichni hlavní hráči (Fischer, Horáček, Hilšer, Topolánek) okamžitě po vyhlášení výsledků vyzvali své příznivce k volbě Jiřího Drahoše.

Reklama

Doporučované