Hlavní obsah

Neposlušného Chovance trest nečeká, s jeho hlasem vláda nepočítá ani do budoucna

Milan Chovanec na sjezdu ČSSD.

Reklama

Rebelie ve vládní ČSSD hned od začátku, Milana Chovance ale žádný trest nečeká.

Článek

Na papíře sto osm hlasů, v reálu ale podle všeho jen sto sedm bude mít ve stávající Sněmovně nově vzniklý kabinet hnutí ANO a ČSSD, který podpoří KSČM. Stranickou „poslušnost“ se při hlasování o důvěře vládě nakonec rozhodl odepřít bývalý předseda sociálních demokratů a exministr vnitra v Sobotkově vládě Milan Chovanec.

A že se s jeho hlasem de facto nepočítá ani v budoucnu, kdy bude Sněmovna hlasovat o vládních návrzích zákona, nyní připouští i jeho poslanečtí kolegové. „S tím nepočítá nikdo," potvrdil Seznamu jeden z nich.

Na jednání pléna Sněmovny, které o důvěře vládě ve středu hlasuje, Chovanec vůbec nedorazil. „Z rodinných důvodů,“ zněla oficiální omluvenka, kterou doručil vedení Sněmovny. Na poslední chvíli tak změnil rozhodnutí, že se podvolí verdiktu celostranického referenda a vládu podpoří. „Je v zásadním konfliktu s mým svědomím, abych dnes umožnil vznik této vlády, kde sociální demokraté mají hrát nedůstojnou roli fíkového listu," zdůvodnil své rozhodnutí Chovanec, který o něm veřejně informoval teprve v průběhu středečního dopoledne na svém Facebooku.

V minulosti přitom tvrdil, že se i přes osobní nesouhlas podvolí vůli většiny straníků, kteří v celostranickém referendu dali vládnímu angažmá většinově zelenou. „Jsem připraven na všechny důsledky, jež to může vůči mé osobě z různých směrů vyvolat," přihlásil se Chovanec k případným následkům své rebelie.

Zimola ho vyzval ke složení mandátu

Žádný „trest"  ale podle zjištění Seznamu Chovancovi alespoň prozatím nehrozí. „Na úterním jednání klubu řekl, že pochopí, když ho vyloučíme a že by pak případně zvážil i položení mandátu. Nikdo se této nabídky ale nechytl," potvrzuje poslanec Ondřej Veselý. „Nerad bych přistupoval k nějakým drastickým opatřením, jakkoliv s jeho rozhodnutím nesouhlasím," potvrzuje i šéf strany Jan Hamáček. A nechápe ani reakci prvního místopředsedy strany Jiřího Zimoly, který Chovance vyzval k tomu, aby se vzdal poslaneckého mandátu. „Má-li tolik cti, o které píše, musí to udělat sám,” napsal Zimola deníku Právo.

„Nehrozí mu žádné sankce, určitě ho za jeho projev svobodné vůle nijak kádrovat nebudeme," slibuje i šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. „Je to na jeho svobodném rozhodnutí. Jestli má nějaký problém, že sedí v této Sněmovně a je členem strany, která podporuje vládu, tak rezignovat může sám," dodal Chvojka.

Milan Chovanec Seznamu řekl, že kolegům v poslaneckém klubu obšírně vysvětlil, proč hlasovat pro vládu nemůže. Stejně tak jim řekl, že vydá prohlášení a že nehodlá předstírat nemoc nebo něco podobného.

Nejčistší by podle něho prý bylo hlasovat proti, ale nechtěl tím vystavovat ostatní kolegy tlaku.

Vyloučení Chovance ze strany  odmítá i předseda ČSSD Jan Hamáček. „Není to na stole," odpověděl předseda sociálních demokratů  na dotaz, zda-li takový krok očekává od jednání předsednictva ČSSD příští týden.

S odporem velké části poslaneckého klubu ČSSD se ale vedení strany bude nejspíš potýkat po celou dobu své účasti ve vládě premiéra Babiše. „Kdyby to bylo čistě na nás a měli jsme volné hlasování, vládu by podpořili čtyři z patnácti našich lidí," myslí si jeden z poslanců strany. „Sám jsem na dnešek vůbec nespal a svým hlasem podpořím vládní důvěru jen a pouze z loajality k Janu Hamáčkovi a stranickému referendu," dodal. Právě díky tomu, že s vládní spoluprací ČSSD mají osobní problém dvě pětiny zákonodárců sociální demokracie, Chovancovi nejspíš nehrozí ani vyloučení z klubu.

Koalice bez jistoty

Narážet podle všeho budou ve Sněmovně opakovaně všechny návrhy, které nebudou odpovídat sociálnědemokratickým prioritám. Třeba snižování daní, které hnutí ANO jako nejsilnější sněmovní strana naopak vidí jako jeden ze svých hlavních vládních úkolů.

Ke stranické disciplíně zvedat ruku pro vládní návrhy vybízí poslance ustanovení v koaliční dohodě. Tu sice podepsalo všech patnáct poslanců ČSSD, jak ale zjistil Seznam, čtyři z nich včetně Chovance s výhradou právě k tomuto bodu. „I koaliční dohoda musí být v souladu s Ústavou. A toto ustanovení ukládá poslanci, co má a nemá dělat. Z tohoto pohledu popírá poslanecký slib, ve kterém zákonodárce slibuje, že se při hlasování řídí jen svým nejlepším vědomím a svědomím," vysvětlil jeden z nich, Roman Onderka. Spolu s ním a Chovancem odmítá povinnost podporovat veškeré vládní úpravy ještě Jaroslav Foldyna a Ondrej Veselý.

A ani komunisty nezavazuje dohoda o toleranci vlády k tomu, aby vládní návrhy automaticky podporovali. Hnutí ANO tak bude muset hledat podporu pro řadu svých návrhů u opozice.

Kvůli nesouhlasu s vládními „námluvami" opustil v březnu své poslanecké místo ve sněmovní lavici bývalý premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Spolu s poslaneckým mandátem se vzdal i další politické kariéry a v sociální demokracii působí už jen jako řadový člen jihomoravské buňky.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy