Hlavní obsah

„Nepotřebujeme, aby vláda řídila naše životy.“ Texas končí s rouškami

Foto: Profimedia.cz

Některé podniky chtějí povinnost nošení roušek a jiné ústní ochrany zachovat.

Reklama

Guvernér Texasu rozvolnil dosavadní hlavní koronaopatření. Lidé ve státě na jihu USA tak už nemusí nosit roušku na veřejnosti. Otevírají se i všechny obchody a podniky.

Článek

Republikán Greg Abbott úmysl rozvolnit koronavirová omezení oznámil minulý týden v úterý.

„Teď je čas otevřít Texas na sto procent,“ uvedl na tiskové konferenci. „Covid zničehonic nezmizel. Ale z počtu vyléčených, naočkovaných, z toho, že se snižuje počet hospitalizací, i z bezpečnostních postupů, jež v Texasu platí, je jasné, že státní mandát tu už není potřeba,“ dodal Abbott.

Ochrana úst byla v Texasu povinná od července. Své rozhodnutí hájí s tím, že je „produktem dat, kterých jsme svědky“. Texas podle něj v posledních týdnech hlásí nízké počty pozitivně testovaných a už minulý týden tam zdravotníci naočkovali přes padesát procent lidí starších 65 let alespoň jednou dávkou vakcíny.

„Všechna měření se posouvají správných směrem,“ řekl guvernér texaské televizní stanici KTRK. A dodal, že data ukazují, že se lidé mohou vrátit do práce a děti do škol. Ačkoliv má Texas naočkováno přes polovinu lidí starších 65 let, celkové výsledky jeho vakcinační kampaně zatím nijak skvělé nejsou. Ve srovnání s ostatními americkými státy je naopak pozadu, a to i oproti větším hráčům jako je Kalifornie.

„Zavolám na vás ICE“

Co to nyní pro Texasany znamená? Rozvolňování nebude tak plošné, jak se na první pohled může zdát. Roušky nebo další ochranné pomůcky mohou být po lidech požadovány i nadále – podle televize KSAT třeba ve federálních nebo některých městských prostorách. Konkrétně třeba v knihovnách nebo na policejních stanicích.

Ústní ochranu mohou po Texasanech chtít i v jednotlivých podnicích. Rouškovou povinnost si chce udržet například mexická restaurace Picos v Houstonu. A ne všichni zákazníci jsou z toho nadšení.

Foto: Profimedia.cz

Vakcinační maraton v Texasu.

Spolumajitel podniku Arnaldo Richards sdílel s americkou CNN svou zkušenost. Na sociálních sítích například členům týmu restaurace jeden z komentujících uživatelů pohrozil, že pokud půjdou proti rozhodnutí texaského guvernéra, „zavolá na ně imigrační úřad (ICE)“, aby zkontroloval jejich zelené karty. Tedy přistěhovalecká víza.

„To bylo podle mě vysoce rasistické. Kdyby nešlo o mexickou restauraci, nic by nenapsal nebo by neodkazoval na naše zelené karty,“ uvedl Richards.

V rozhodnutí ponechat ve svém podniku povinnost nosit ochranu úst nicméně zdaleka není sám. Podle KSAT, která vysílá v texaském San Antoniu, tak učinili i větší hráči – třeba tamní zoo nebo obchod Target, který bude roušky ostatně požadovat po všech v celém Texasu.

Fauci: „Teď nepotřebujeme další vlnu“

Spolu s přibližně devětadvacetimilionovým Texasem uvolňuje koronavirová opatření i zhruba třímilionové Mississippi, kde taktéž ve středu zanikla povinnost nosit ochranu úst. Už v únoru tak učinily i státy Michigan, Massachusetts a Louisiana. Jejich počínání zkritizoval přední americký imunolog Anthony Fauci i prezident Joe Biden.

„Myslím, že je to velká chyba. Podívejte, doufám, že každému už touhle dobou došlo, že roušky hrají velkou roli,“ řekl Biden na začátku měsíce. „Poslední věc, kterou potřebujeme, je neandertálské myšlení typu: ‚Všechno je v pořádku, sundejte si roušky, zapomeňte na to.‘ Stále na tom záleží,“ upozornil šéf Bílého domu.

Texaský guvernér Abbott na kritiku reagoval s tím, že „kolem tohoto tématu nikdy nebude panovat shoda“. „Už nepotřebujeme, aby vláda řídila naše životy. Místo toho musí každý převzít vlastní odpovědnost k tomu, aby konal tak, jak už umí, aby nepřenášel covid-19,“ opáčil Abbott.

Foto: Profimedia.cz

Mississippi rozvolnilo o něco dříve než Texas.

„To, co teď nepotřebujeme, je další vlna,“ poznamenal podle serveru Insider imunolog Fauci, Bidenův hlavní poradce v oblasti lékařství.

Nekritizují ovšem jen postavy z vysoké politiky, proti rozvolnění se vyjádřili i běžní majitelé podniků v Texasu. Například Michael Fojtasek, majitel restaurace Olamaie v Austinu. Pro veřejnoprávní rozhlasovou stanici NPR vyjádřil své frustrace z toho, že úřady sice rozvolňují opatření, ale neposkytují pracovníkům možnost se nechat včas naočkovat.

Foto: Profimedia.cz

Abbott a Biden se nedávno setkali. Prezident navštívil Texas poté, co stát zasáhla ničivá sněhová bouře, která si vyžádala oběti na životech a odstřihla miliony Texasanů od elektřiny.

„Potřebujeme to pomoci vykomunikovat, abychom nemuseli bojovat s veřejností a snažit se lidi přesvědčit, že my a naše životy mají hodnotu. A že by měli nosit roušky a chránit nás,“ řekl NPR Fojtasek.

„Nepohodlí v roušce je víc než oběti“

Texas sice v poslední době vykazuje příznivá čísla, celkově jde ale o jeden z nejzasaženějších států USA koronavirovou nákazou. Celkem hlásí skoro 47 tisíc obětí na životech. Což je jen o necelých 10 tisíc mrtvých méně, než má o Kalifornie.

Proti uvolnění opatření se proto postavili i blízcí texaských obětí. Informoval o tom server The Texas Tribune. Texasanka Delia Ramosová položila řečnickou otázku: zda je s takovým počtem obětí příliš chtít po lidech, aby nosili roušku. „Přinejmenším by to mohlo pomoci ulehčit zátěž zdravotnickému systému a zabránit tomu, aby další lidé zemřeli,“ řekla.

Chápe prý to, že lidé situaci ekonomicky nezvládají, tudíž otevřít obchody nemusí být problém. „Lidé mohou jít v masce do obchodu, do restaurace, lidé v roušce můžou nakupovat v obchodním době,“ podotkla.

Uvedla také, že to teď vypadá, že „nepohodlí při nošení roušek je víc než oběti, které přišly o život kvůli koronaviru“. A víc než náročná práce doktorů a zdravotníků.

Jamil Madi, šéf jednotky intenzivní péče v nemocnici v texaském Harlingenu, má podle Texas Tribunes jasno. Načasování je podle něj „jako kdybychom se střelili do vlastní nohy“ – přichází totiž chvíli před jarními prázdninami, kdy lidé hodně cestují.

Texaský lékař dodal: „Ten virus tu pořád je, není to tak, že by nějak vymizel. Je ve spící fází. A způsob, jak ho probudit, tkví v lidském kontaktu.“

Reklama

Související témata:

Doporučované