Hlavní obsah

Nepotřebujeme kontrolu zbraní, ale idiotů. Američtí kongresmani řešili omezení prodeje pušek

Americký Kongres se nedohodl na omezení prodeje zbraní (video: AP).Video: Soňa Barabášová, AP

 

Reklama

Ve Spojených státech se konala schůze amerického Kongresu, na které se mělo projednávat omezení prodeje zbraní. Debata se znovu otevřela po masakru na floridské škole, při němž zemřelo 17 lidí.

Článek

První schůze amerického Kongresu po floridském masakru se navzdory očekáváním nezabývala konkrétními návrhy na omezení prodeje zbraní.

Neštěstí vyvolalo tlak studentů, kteří volají po urychleném řešení situace. Zákonodárci se nepostavili za návrhy prezidenta Donalda Trumpa, který vyjádřil ochotu jít do sporu s vlivnou lobby zbrojařského průmyslu. Trump při setkání se studenty dříve navrhl také vyzbrojení učitelů.

„Nemyslím, že bychom potřebovali lepší kontrolu zbraní. Myslím, že potřebujeme lepší kontrolu idiotů,” řekl podle televize CNN republikánský senátor John Kennedy na dotaz, zda podle něho může nějaký z veřejností diskutovaných návrhů projít. 

Republikáni v Kongresu při schůzi navrhovali přistoupit na rozšíření povinností státních a federálních úřadů, které by měly vkládat více informací do databáze sloužící ke kontrole zájemců o koupi zbraně. Návrh však někteří ve zrychleném řízení odmítli a čeká jej tak podrobné projednání.

Vůdce opozičních demokratů v Senátu Chuck Schumer dal najevo zklamání z postupu Republikánské strany. „Demokraté se domnívají, že reakce Kongresu na parklandskou střelbu by měla zahrnovat přinejmenším zákon o univerzálních kontrolách (zájemců o koupi), jenž by vyřešil mezery týkající se prodejních předváděcích akcí a internetového prodeje, které umožňují, aby zbraně končily v nesprávných rukou,” uvedl Schumer.

Trumpův úřad v pondělí oznámil, že se prezident chce ve středu sejít se zástupci obou stran, aby o možných změnách diskutovali.

Váhavost Kongresu vidí jako zásadní překážku změn studenti, kteří se po masakru stali nejaktivnější skupinou Američanů usilující o omezení prodeje zbraní. Na březen mají v plánu dvě velké akce, celonárodní stávku a protest ve Washingtonu. Své aktivity však hodlají udržet až do podzimních kongresových voleb, v nichž chtějí podpořit zákonodárce souhlasící s omezeními.

Reklama

Doporučované