Hlavní obsah

Nepovedly se vánoční dárky? Pořiďte si od státu poníky nebo hodinky za 200 tisíc

Státní úřad nabízí nejen nemovitosti a zvířata, ale také golfové hole, luxusní hodinky nebo automobily.

 

Reklama

Kdo dostal peníze k Vánocům a chce si za ně něco koupit, má možnost. Od státu si lidé můžou koupit zvířata, luxusní hodinky nebo třeba golfové hole.

Článek

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nabízí nejen nemovitosti a zvířata, ale také řadu nejrůznějších předmětů. Například hodinky značky Breitling nebo auta. Kuriozity, které propadly státu, zveřejňuje na svém facebookovém profilu.

Státní majetkový úřad se stará i o klisny, které byly týrané. Předchozí majitelce byli poníci odebráni a nového majitele by měli najít příští rok.

Nového majitele ale má už třeba jeden z nabízených psů. O Vánocích si ho vybral zaměstnanec firmy, která pro úřad provádí ostrahu bývalého skladu.

Stát dále nabízí třeba golfové hole za čtyři tisíce. Zabavil je v rámci trestního řízení. A koupit si můžete i byt v pražských Dejvicích o velikosti 112 metrů čtverečních, za minimální kupní cenu téměř 7 milionů korun.

Pontiac nebo vůz Škoda 100

Facebook se úřadu osvědčil především u zvířat, kterým se snaží najít nové majitele co nejrychleji.

„Úřadu v letošním roce připadlo orientačně několik desítek psů, želva, sklípkan, hroznýš královský, dva koně a deset poníků," shrnul mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Díky sociální síti se také prodal automobil Pontiac Firebird, což je model, který si v 90. letech zahrál jako mluvící vůz Kitt v seriálu Knightrider.

Velký zájem byl o mimořádně zachovalý vůz Škoda 100, který úřad nabízel za minimálně 26 tisíc korun. Pracovníci úřadu na základě předchozích zkušeností očekávali, že přijde maximálně deset nabídek. Inzerát se ale dostal mimo jiné na inzertní web pro veterány, takže o automobil mělo zájem 58 lidí.

„Nejvyšší nabídka na vůz činila 70 tisíc korun. Z toho je vidět, že i tato naše aktivita zvyšuje příjmy státního rozpočtu," doplnil mluvčí.

Invalidovna bez úspěchu

Nejdražší položkou, kterou úřad letos ve výběrovém řízení nabízel, byl areál pražské Invalidovny. Minimální kupní cena za budovu s pozemky byla téměř 638 milionů korun.

Do výběrového řízení se nikdo nepřihlásil a o tento barokní objekt následně projevil zájem Národní památkový ústav.

Aktuálně úřad prodává minimálně za 299 milionů korun komerční komplex v pražské ulici U Půjčovny. Několik desítek nemovitostí bylo nabízeno řádově za desítky milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované