Hlavní obsah

Nepovolenou demonstraci v Hongkongu rozehnala policie slzným plynem

Nepovolenou demonstraci v Hongkongu rozehnala policie slzným plynem a gumovými projektily.Video: Reuters

 

Reklama

V Hongkongu se opět protestovalo. V sobotu se ve čtvrti Yuen Long sešlo několik tisíc lidí v reakci na události minulého týdne, kdy na protestující surově zaútočily zločinecké gangy. Sobotní demonstrace nebyla povolená, policisté podle zahraničních agentur proti účastníkům nasadili slzný plyn a gumové projektily.

Článek

Mnozí lidé přišli demonstrovat v černém oblečení a vyjadřovali nesouhlas s tím, jak liknavě zasáhla policie proti násilníkům, kteří napadli odcházející demonstranty po akci z minulého týdne.

Na videích, která se šířila sociálními sítěmi, byli totiž agresoři oblečeni do bílé.

„Policie a gangsteři je jedno a totéž,“ stálo na jednom z transparentů. „Hongkongská policie nezná zákon, ale porušuje ho,“ sdělil pak médiím jeden z účastníků.

Hongkong prožívá největší politickou krizi za uplynulá desetiletí. Začala protesty proti zákonu o vydávání trestně stíhaných osob, avšak demonstrace postupně nabírají širší témata – volají po větší demokracii a odstoupení správkyně Carrie Lamové.

Nádraží, kde se minulý týden útoky odehrály, bylo uzavřeno. Demonstranti je obstoupili a vyzývali policisty, aby vyšli ven a vyjednávali. Někdo jim nabídl sladkosti, další zvedali plakáty s heslem „Zastavte násilí“.

Původně poklidná demonstrace se ale postupně vyhrotila a vyústila ve srážky s policií. Dav podle Reuters házel na policisty lahve a kamení a z nábytku si vybudoval na ulicích barikády. Policie následně proti části demonstrantů použila slzný plyn.

Podle výpovědi svědků na místě přesto zůstalo několik stovek protestujících, někteří z nich byli vyzbrojeni malými železnými pálkami, železnými či dřevěnými tyčemi a podomácku vyrobenými štíty. Policie se zbylé demonstranty snažila rozehnat také za použití gumových projektilů, někteří z nich se podle agentury AFP bránili před střelbou deštníky.

Obchody v této severní části Hongkongu, kde se protesty odehrávají, jsou zavřené a mají stažené rolety – mnozí to přirovnávají k opatřením před tajfunem.

Na neděli je svolán protest ke styčnému úřadu čínské vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované