Hlavní obsah

Nepřátelské ticho. Proti odvolání ředitele léčebny protestovaly stovky lidí

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr přijel do Havlíčkova Brodu vysvětlit odvolání ředitele Jaromíra Maška.

Reklama

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) přijel do havlíčkobrodské psychiatrické nemocnice, aby tam s vedením probral odvolání ředitele Jaromíra Maška. Uvítal ho tichý protest zdravotníků a množství transparentů.

Článek

„S tím odvoláním nesouhlasíme. Pan ředitel léčebnu vedl 14 let perfektním způsobem. Po stránce lidské, manažerské i odborné,“ popisuje pro Seznam Zprávy lékařka Jana Ludvíková.

Navzdory chladnému počasí se ona i množství jejích kolegů v pátek dopoledne sešlo před havlíčkobrodskou léčebnou. Přes hojný počet účastníků protestu ale okolí nemocnice zůstalo zcela klidné. Žádná provolávaná hesla, žádné výkřiky.

Demonstrující se rozhodli na tichém projevu nesouhlasu a nechávají za sebe mluvit přinesené transparenty. „Ať Míra dál zůstává s naší léčebnou!“ nebo „Chceme Maška zpět!“ hlásají některé z nich.

„Vždycky se uměl postavit za své zaměstnance. Má lidský přístup a navíc tady dal vše do pořádku. Hospitalizovaní mohou chodit do bazénu, mají tady koně a volné vycházky. Chodíme s nimi na výlety,“ líčí další z účastnic protestu.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Před léčebnou se sešly davy lidí s transparenty.

Nespolupráce na reformě

Ministr Maška oficiálně odvolal koncem minulého týdne pro nespolupráci při zavádění reformy psychiatrické péče, nepřijímání pacientů k ochrannému léčení a nedodržování koncepce týkající se akutních dětských pacientů.

Po vlně nevole místního personálu a několika výměnách otevřených dopisů přijel nyní Adam Vojtěch do havlíčkobrodské nemocnice osobně, aby krok vysvětlil.

„Reforma psychiatrické péče je důležitou strategií ministerstva a je řada věcí, které nás nepřesvědčily, že by pan ředitel v tomto ohledu byl tak aktivní, jak jsme očekávali. A to i ve srovnání s jinými nemocnicemi. Není to nic proti panu řediteli Maškovi, on tady určitě odvedl spoustu práce, to nikdy nikdo ani nezpochybňoval,“ řekl po příjezdu šéf resortu zdravotnictví.

Dodal, že nejde o politický zájem, ale o odbornou otázku. Od ředitelů přímo řízených organizací prý očekává, že budou ministerstvem nastavenou strategii respektovat.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr Vojtěch vysvětloval, proč musel Jaromír Mašek ve funkci skončit.

„Pokud se pan ředitel Mašek vyjadřuje tak, že reforma je naivní a nezodpovědná a že poškodí pacienty, tak to nesvědčí o tom, že za změnami stojí a je ochoten se zapojit,“ dodal ještě před jednáním s lékaři ministr.

Odvolání dlouholetého šéfa léčebny během jediného týdne vzbudilo v jinak poklidném zařízení nebývalý rozruch. Postavilo se za něj vedení jednotlivých oddělení i řada místních obyvatel. Sám odvolaný ředitel se ale na jedné z chodeb mihnul jen na chvíli a s Vojtěchem se nesešel.

Vzkázal mu, že proti reformě jako takové nic nemá a rád se jí jako řadový doktor účastnit bude.

„Je pravda, že jsme se s panem ministrem nebo jeho týmem rozešli v některých bodech – například v jakém pořadí by měly nastávat. A měli jsme problémy v komunikaci. Nástupci bych poradil, aby s ministerstvem lépe komunikoval a byl v té komunikaci diplomatičtější,“ uzavřel záležitost Mašek a odběhl k další práci na oddělení.

Absolutní ticho

Protestující během ministrova jednání s primáři zaplnili chodbu přilehlého oddělení léčebny. I s ohledem na místní provoz se ale chovali naprosto klidně a zůstali u tiché demonstrace, která v místních prostorách vyvolávala o to tíživější atmosféru. Ministrovi potom protestující vytvořili jen úzkou uličku k novinářům.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

S transparenty přišli lidé i na chodbu léčebny.

„Debata byla věcná. Vyměnili jsme si některé názory. Mrzelo by mě, kdyby došlo ke stávkové pohotovosti. Místních odborníků si vážím. Byl bych nerad, kdyby docházelo k hromadným výpovědím,“ zopakoval ministr s tím, že resort uvede na pravou míru vyjádření, která v souvislosti s odchodem ředitele zveřejnil. V prohlášení se objevila například informace o úmyslném stažení lékaře z místního Centra duševního zdraví, lékař však odešel na svou žádost.

K situaci se krátce vyjádřil i zastupující ředitel Jiří Konrád. S reformou psychiatrické péče souhlasí, upozorňuje ale, že není bezproblémová. „Je tam dost slabých míst. Hlavně personálních. V oboru psychiatrie není dostatek lékařů,“ uvedl Konrád.

Ministr měl podle něj na Maškovo odvolání právo, zpochybnil ale způsob, jakým proběhlo.

„V úterý mi volala paní doktorka Protopopová, že je na pana ředitele řada stížností, a pokud se k tomu nepostaví čelem, že bude odvolán,“ popsal lékař s tím, že o odchodu svého šéfa věděl dříve než on sám. Podle Vojtěcha ho ale bylo třeba kontaktovat jako prvního, aby resort věděl, že bude při případném odvolání ředitele zajištěn provoz nemocnice. Doktorka je přitom jednou z vůdčích postav týmu psychiatrické reformy.

Ještě minulý týden hrozilo, že bude kvůli Maškovu odvolání provoz léčebny ochromen. Že by lékaři odešli do stávky nebo začali podávat hromadné výpovědi, ale nyní Konrád odmítl. Trvá však požadavek, aby resort uvedl na pravou míru nepřesné informace, které v souvislosti s Maškovým odvoláním zveřejnil, a očistilo se tak jeho jméno.

„Budeme reakci ministerstva kultivovat, rádi bychom situaci zklidnili,“ uzavřel lékař. Nového šéfa by podle ministra mohla léčebna mít už začátkem dubna.

+5

Reklama

Související témata:

Doporučované