Hlavní obsah

„Nepravdivé a pomlouvající.“ Kardinál Duka ostře zkritizoval film Dva papežové

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Pražský arcibiskup Dominik Duka.

Reklama

Nepravdivé, urážlivé a pomlouvající, hodnotil pražský arcibiskup Dominik Duka snímek Dva papežové. Ten získal tři nominace na Oscary a podle řady kritiků se jedná o úspěšný film.

Článek

Film Dva papežové zaznamenal v pondělí tři nominace na prestižní cenu Oscar a pražský arcibiskup Dominik Duka krátce poté tento úspěch na svém facebookovém profilu okomentoval. A z tohoto vyjádření je zřejmé, že mezi příznivce filmu nepatří. „Jedná se o virtuální papeže, papeže novinových titulků, kterým jsou připsána tato jména,“ napsal Duka s tím, že se nejedná o dva reálné papeže, i když tvůrci filmu tvrdí, že je snímek inspirován skutečnými událostmi.

Hlavní dějová linka filmu Dva papežové vychází ze spekulace, že papež František ještě jako kardinál Bergoglio hodlal v roce 2013 odejít do takzvaného „důchodu“. Benedikt XVI. ale jeho žádost nepřijal.

Film se podle kritiků snažil nastínit to, že oba muži sice vyznávají stejnou víru a mají zcela odlišné názory na řadu věcí, ale ve finále se dokážou shodnout v řadě citlivých otázek. Benedikt XVI. je v církvi považován za konzervativce, František za reformistu. Podle Duky je ale filmové vykreslení Benedikta XVI. výsměch a podivuje se nad tím, co chce film divákovi říct.

„Jsou to osoby, kde vlastně to mají být protagonisté: jeden liberální, ‚moderní‘, levicové církve a druhý má představovat církev konzervativní, rigidní, ‚nepokrokovou‘. Kladu si také otázku, proč konzervativní cesta je vždy ukazována takto,” píše Duka.

Film je tak plný dialogů a rozprav duchovních se zcela odlišnými názory. Příběh nakonec končí tím, že současný papež Benedikt XVI. změní svůj názor a přeje si, aby kardinál Bergoglio uspěl v příští volbě papeže.

„Je to výsměch a je to pomsta za pád totalitního komunistického impéria. Tato fikce je nepravdivá, urážlivá a pomlouvající,” napsal Duka.

Film Dva papežové je počinem brazilského režiséra Fernanda Meirellese a snímek byl dokonce nominován na čtyři Zlaté glóby. Nakonec nedostal ani jeden, nyní má tři nominace na Oscara, konkrétně za hlavní roli pro Jonathana Pryceho, který hraje kardinála Bergoglia, za vedlejší roli pro Anthonyho Hopkinse v roli Benedikta XVI. a za nejlepší scénář podle předlohy.

Reklama

Související témata:

Doporučované