Hlavní obsah

„Nepřijatelné papalášství,“ vzkázal Babiš Hniličkovi, kterého vyfotili na párty

Foto: vlada.cz

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička nedodržel vládní opatření a zúčastnil se soukromé akce v uzavřeném hotelu. Premiér očekává, že vyvodí důsledky. Hnilička se kaje a posílá peníze na charitu.

Článek

Nejdřív Rio's, teď Prince de Ligne. V prvním podniku se setkali druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO), kterého schůzka stála místo.

V druhém zařízení se v sobotu večer sešli bývalí i současní politici.

Dorazili expremiér Jiří Paroubek a exposlanec Jiří Šlégr. S nimi ale reportéři Blesku nafotili v uzavřených prostorách také teplického politika a zákulisního hráče Petra Bendu, kterému hotel Prince de Ligne patří, ale především poslance a předsedu Národní sportovní agentury Milana Hniličku.

„Je to nepřijatelné papalášství a hlavně porušení vládních nařízení. Pánové si z nich udělali trhací kalendář. Všichni zúčastnění, včetně hotelu, ve kterém se ta akce konala, za to musí nést následky. Na fotce jsem poznal i Milana Hniličku. Nevím, co tam dělal, nechápu, proč tam byl, ale očekávám, že z toho pro sebe vyvodí důsledky. Měříme všem stejným metrem,“ napsal Seznam Zprávám premiér Andrej Babiš.

Seznam Zprávy se snažily předsedu Národní sportovní agentury kontaktovat. Telefon ale nezvedl a napsal, že má jednání. Následně přes mluvčího NSA poslal vyjádření.

„Nepil jsem, po večeři a pár pracovních schůzkách jsem řídil domů. Ale uvědomuju si, že jsem udělal velkou a hloupou chybu, za kterou se moc omlouvám a jsem připraven nést následky. Okamžitě posílám 50 tisíc korun na charitu, vybral jsem si sbírku SOS Česko vyhlášenou Člověkem v tísni. Je určena na pomoc nejohroženějším skupinám obyvatel, které se ocitají v těžké životní situaci: živnostníkům, samoživitelkám, sociálně slabým, lidem v insolvenci či lidem, kteří přicházejí o práci,“ napsal Hnilička.

Zda „zakoupení odpustku“ coby vyvození důsledku premiérovi stačí, Seznam Zprávy zjišťují.

Pracovali jsme 

Ze všech účastníků právě bývalý hokejista a zlatý olympijský medailista z Nagana Milan Hnilička zastává nejvyšší politický post. V pozici šéfa NSA je v podstatě ministrem sportu vlády Andreje Babiše (ANO). Té samé vlády, jejíž opatření ale nedodržel, když do pozdních nočních hodin trávil čas v podniku, kde se jedlo a pilo. Šlégr je pak místopředsedou Rady ČT.

Seznam Zprávy radnímu ČT poslaly dotaz, zda neuvažuje o rezignaci na svůj post, na otázku ale neodpověděl.

„Mohu potvrdit, že jsem navštívil hotel za účelem pracovní schůzky s panem Hniličkou,“ napsal Šlégr serveru iRozhlas.cz.

Jeho kolega z Rady ČT Zdeněk Šarapatka chce ale situaci na dalším jednání řešit. „Ve středu máme jednání Rady, určitě se budu pana Šlégra ptát, co to má znamenat. Je místopředseda rady a nedodržování opatření je tristní. Měl by za to nést následky. Ale jeho odvolání je na volebním výboru Poslanecké sněmovny,“ uvedl Šarapatka pro Seznam Zprávy.

Foto: ČTK

Jiří Paroubek (vlevo) a Jiří Šlégr ještě coby dva poslanci ve Sněmovně (rok 2011)

Další z účastníků, Jiří Paroubek, pak pro Blesk také dodal, že v hotelu pracoval.

„Bláboly o mejdanu se mě dotýkají. Je o mně obecně známo, že již pět let nepiji alkohol. Přišlo mi rozumné a úsporné řešit v jednom pracovní věci a gratulaci, abych ušetřil jednu cestu do Teplic,“ napsal Paroubek Blesku a potvrdil, že setkání bylo spojeno i s oslavou narozenin majitele hotelu Petra Bendy.

Vládní opatření zakazuje, aby byly pro hosty otevřené restaurace. Jídlo a nápoje je možné podávat pouze přes okénko a navíc jen do devíti hodin. V hotelech je pak možné se ubytovat pouze v případě služební cesty. Ve vnitřních prostorách navíc musí mít hosté neustále nasazenou roušku, což nikdo z přítomných podle fotek Blesku nedodržel.

Ředitel hotelu Prince de Ligne si otázku vyžádal v SMS. Na dotaz, jak je možné, že se v sobotu hotel otevřel pro soukromou společnost, ale neodpověděl.

Akcí v hotelu se zabývá policie.

„Na základě zveřejněných informací v médiích celou věc prověřujeme. V případě, že se potvrdí, že došlo k porušení vládních opatření, bude věc předána správnímu orgánu,“ uvedla mluvčí policie Ústeckého kraje Veronika Hyšplerová.

Naopak teplický magistrát se podle svého tajemníka Marka Fujdiaka zatím případem zabývat nebude. „Já jsem se o tom dozvěděl až dneska z novin. Počkáme až na to, co nám přijde ve spise od policie,“ řekl Fujdiak.

Reklama

Doporučované