Hlavní obsah

EU nevyhostí ruské diplomaty, Česko o to nepožádalo. Hamáček tvrdí opak

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell řekl, že Česko v reakci na odhalení o výbuchu ve Vrběticích EU nepožádalo o koordinovaný postup ve vyhošťování ruských diplomatů. Hamáček to popřel.

Článek

Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českem, které vypovědělo 18 ruských diplomatů kvůli podezření na ruské zapojení do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Země EU se ale nechystají koordinovaně podpořit český postup, Praha o to ani nepožádala, dodal Borrell.

„Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českou republikou,“ prohlásil šéf unijní diplomacie. Koordinované vypovídání diplomatů, které následovalo například po otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala ruskými zpravodajci v Británii, však momentálně není na pořadu dne. To se ale podle Borrella může změnit.

EU se podle Borrella neshodla ani na žádných nových sankcích proti Moskvě v reakci na zprávy o zdravotním stavu ruského opozičníka Alexeje Navalného či aktivitě ruských vojsk na hranicích s Ukrajinou.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) později ČTK sdělil, že na dnešním jednání ministrů zahraničí Evropské unie požádal o projevení solidarity skrze evropské či národní prohlášení nebo možné vyhoštění důstojníků ruských zpravodajských služeb z evropského území.

To samé Hamáček v pondělí vzkázal i do Británie, píše s odkazem na rozhovor s českým vicepremiérem televize Sky News. „Samozřejmě bychom velmi rádi viděli podobnou reakci našich spojenců,“ řekl podle Sky News Hamáček s odkazem na reakci, která následovala po zjištění otravy Sergeje Skripala a jeho dcery bojovou látkou novičok v britském Salisbury v roce 2018.

„Samozřejmě bychom chtěli požádat o solidaritu a já požádal své kolegy, aby zvážili vyhoštění dalších ruských úředníků operujících na jejich území, ale to je samozřejmě rozhodnutí, které musí vyhodnotit každý stát zvlášť,“ dodal Hamáček podle britské televize.

Několik ministrů států EU Česko podpořilo už před koncem jednání

Ještě před začátkem oficiální tiskové konference ministrů EU podporu Česku na Twitteru vyjádřila například slovinská diplomacie. Přímou podporu dali najevo také například ministři zahraničí Slovenska či Bulharska.

Český ministr Jan Hamáček dopoledne kolegy z ostatních 26 unijních zemí informoval o vývoji nevídané diplomatické rozepře, v níž Rusko na vyhoštění 18 svých lidí z ambasády v Praze reagovalo vypovězením 20 Čechů z Moskvy.

„Informace, které přichází z České republiky v souvislosti s explozí v bezprostřední blízkosti slovenských hranic, jsou bezprecedentní,“ uvedl slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, který na videokonferenci podpořil Česko. Bratislava je podle něj znepokojena tím, že jsou čeští občané vystaveni „aktivitám, které mají zásadní dopad na jejich bezpečnost“. Korčok také zdůraznil význam, který má v této souvislosti dlouhodobá spolupráce tajných služeb unijních zemí.

Slovinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že na začátku dnešního jednání všichni ministři dali najevo „plnou solidaritu“ s Českem v souvislosti s „aktivitami ruských tajných služeb na jeho území v roce 2014“. Tehdy při zmíněném výbuchu muničního skladu u moravské vesnice zemřeli dva lidé.

Bulharská ministryně Ekaterina Zacharievová nabídla Česku případnou pomoc tamních bezpečnostních složek při vyšetřování případu. „Narušení (české) svrchovanosti Ruskem je naprosto nepřijatelné,“ uvedla na Twitteru ministryně.

Právě do Bulharska měla patrně zamířit část munice z Česka a ruští zpravodajci se podle médií zřejmě snažili o to, aby jedna ze dvou explozí nastala až v této zemi.

Reklama

Doporučované