Hlavní obsah

Nepřijdeme. Basketbalisté protestují proti Trumpovi, který odmítl přijmout vítěze Super Bowlu

„Bez ohledu na to, kdo vyhraje finálovou sérii, nikdo o pozvání stejně nestojí,“ řekl na adresu Trumpa LeBron James.Video: Josef Mačí, Profimedia.cz, AP

 

Reklama

Vítězové Super Bowlu Philadelphia Eagles se navzdory tradici nedočkali přijetí v Bílém domě. Na protest proti Trumpovi už dopředu odmítli pozvání i hvězdy NBA.

Článek

„Jak krásné to je, být tady se všemi přáteli,” rozplýval se před rokem americký prezident Donald Trump, když vítal v Bílém domě vítěze Super Bowlu a svůj oblíbený tým New England Patriots.

Stejné pocty se aktuálním držitelům trofeje, klubu Philadelphia Eagles, ale nedostane. Trump návštěvu týmu zrušil poté, co se někteří hráči slavnosti odmítli zúčastnit. Protestovali tak proti ostrým slovům prezidenta na účet afroamerických hráčů, kteří v loňské sezoně poklekli během hymny.

„Milujeme naši zemi. Respektujeme naši vlajku a vždy hrdě stojíme během národní hymny. Vždycky povstaneme na počest národní hymny,” řekl Trump během vlastenecké akce na počest americké vlajky, kterou uspořádal místo slavnostního přijetí Eagles.

Afroameričtí hráči v čele s Colinwm Kaepernickem loni pokleknutím protestovali proti policejní brutalitě vůči černošské menšině. Nová pravidla podobný protest v nadcházející sezoně zakázala, hráči budou mít možnost zůstat během hymny v šatně. Žádný z fotbalistů Eagles se však loni k protestu nepřipojil, Bilý dům ale jejich neúčast bere přesto jako politický krok.

„Podívejte se, pokud to nebyl z pohledu Eagles politický čin, pak by dopředu neplánovali, že na akci přijdou, a potom by na poslední chvíli svou účast neodvolávali,” řekla tisková mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

Místo slavnostního přivítání vítězů Super Bowlu tak Trump uspořádal v zahradách Bílého domu vlasteneckou oslavu na počest americké vlajky. I pro fanoušky Eagles, které hráči podle jeho slov opustili.

Reportér NBC se ale na místě údajných fanoušků ptal, kdo byl jejich quaterback v Super Bowlu, a většina odpověď neznala nebo to nechtěla komentovat.

Trumpův krok vyvolal pozdvižení i mezi ostatními sportovci. Soupeři a hvězdy finále NBA LeBron James se Stephenem Currym případnou pozvánku do Bílého domu rovnou odmítli.

„Je to pro něj typické. Vůbec mě to nepřekvapuje. Bez ohledu na to, kdo vyhraje finálovou sérii, nikdo o pozvání stejně nestojí, takže tam nepůjdou Golden State ani Cleveland,” řekl James.

„Doufám, že se do té situace dostaneme a vyhrajeme další dva zápasy, a samozřejmě vím, co potom přijde. Ale v tomhle souhlasím s LeBronem,” dodal Curry.

Reklama

Doporučované