Hlavní obsah

Nepříjemná zpráva pro Babiše: Žalobci jsou si jistí, že řídil podvod s Čapím hnízdem

Jak bude pokračovat kauza Čapí hnízdo?Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Státní zástupce zastavil stíhání čtyř lidí kvůli dotačnímu podvodu. Co se teď změní pro Andreje Babiše?

Článek

Státní zástupce zastavil stíhání čtyř manažerů Agrofertu v kauze Čapího hnízda. Dalších sedmi lidí, včetně premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), pokračuje.

Jestli doufal, že i jeho stížnost proti loňskému obvinění z 50milionového dotačního podvodu státní zástupce zruší, teď se musí připravovat na další fázi své obhajoby.

Tím, že žalobce Jaroslav Šaroch z Městského státního zastupitelství v Praze očistil manažery Agrofertu (mezi nimi i šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka), totiž zároveň potvrdil, že policie shromáždila proti Babišovi dost přesvědčivých důkazů. Obvinění ho označuje za hlavu údajného dotačního podvodu. Člověka, který vše řídil a na jehož pokyn všichni konali.

Jaké konkrétní důkazy to jsou, ale nevíme. Buď to mohou být teoreticky příkazy, které svým podřízeným při přípravě projektu vydával, nebo to detektivové a státní zástupce Šaroch posuzují z logiky věci: Těžko mohli Babišovi podřízení přichystat složitý projekt Čapího hnízda a požádat o dotaci bez vědomí nejvyššího šéfa. A stěží mohly Babišovy dospělé děti, rovněž obviněné, nevědět, co podepisují.

Připomeňme, co je podstatou obvinění: V roce 2007 prý Babiš nechal účelově ze svého holdingu vyčlenit firmu, kterou napsal na své děti. Aby mohla žádat o dotaci pro malé a střední podniky. Ve skutečnosti však byla zezadu stále finančně podporovaná bohatým Agrofertem, který by jinak na evropskou podporu neměl nárok. A po dokončení Čapího hnízda se ostatně hotelové centrum s farmou přesunulo pod Agrofert.

U Faltýnka a daších tří lidí ze struktur Agrofert detektivové zřejmě neprokázali, že o chystaném údajném podvodu věděli. Takže když se například podíleli na vzniku firmy Čapí hnízdo a na převodech akcií, nemuseli vědět, k čemu následně dojde.

Reklama

Doporučované