Hlavní obsah

Nepřiznávejte svůj věk, spíš dostanete práci, radí odborníci nezaměstnaným

Odbornice radí, jak zvýšit svou šanci dostat se na pohovor při hledání nového zaměstnání.

 

Reklama

Padesátníci bez práce by do životopisů neměli psát datum narození. Není to povinný údaj a budou tak mít větší pravděpodobnost dostat se na osobní pohovor.

Článek

Psát do životopisů věk není nutné. Tak zní základní rada, kterou dostávají uchazeči o práci, kteří ji dlouhodobě nemůžou najít. Rok narození bývá prvním sítem, přes který se nedostanou zejména padesátníci.

„Praxe ukazuje, že jsou často vyřazení z dalšího výběrového řízení. Je to velký problém a je to naprosto jasná skrytá diskriminace,“ říká Monika Červíčková, předsedkyně sdružení Plus 50, které se snaží pomáhat dlouhodobě nezaměstnaným lidem nad padesát let.

Na pohovoru následně mohou starší lidé daleko lépe přesvědčit firmu, že pro ně budou přínosem. Podle Červíčkové přinášejí do firem zkušenosti i loajalitu.

Ve studiu Seznam Zpráv o zaměstnanosti starších lidí mluvila i zástupkyně úřadu práce Věra Prokopová a psycholožka se zaměřením na stárnutí Eva Jarolímová. Podívejte se zde:

Studio Seznam: „Staří" na českém trhu práce začínáme být už po čtyřicítce.

„Z hlediska státního úřadu se s touto zjevnou diskriminací nedá moc bojovat, protože kde není žalobce, není soudce,“ tvrdí Věra Prokopová, vedoucí oddělení zprostředkování a poradenství na pražském úřadu práce. Uchazeči o práci podle ní nemají dostatek důkazů, a problém je tak neuchopitelný.

Úřad práce proto podporuje poradenství i zaměstnávaní lidí ve věku nad 50 let dotacemi pro zaměstnavatele.

Lidé ve věku padesáti let patří k nejpočetnější skupině nezaměstnaných. Ke konci prosince jich Úřad práce České republiky evidoval 127 tisíc. Jde tak o nejohroženější věk na trhu práce, a to i přesto, že nezaměstnanost klesá.

„Lidem v tomto věku hrozí dlouhodobá nezaměstnanost,“ říká Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce.

Reklama

Doporučované