Hlavní obsah

Nerespektovaný, ale slušný. Ministrem se stane asistent hlavního kandidáta

U domácí politické opozice nemá Petříček velký respekt.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Co říkají politici ve Sněmovně na pravděpodobného příštího ministra zahraničí?

Článek

Až se nový kandidát sociálních demokratů Tomáš Petříček podle očekávání v dohledné době stane ministrem zahraničí, bude se muset vyrovnat ze zřejmým handicapem – nemá respekt, přinejmenším u domácí politické opozice.

„V případě pana Petříčka jasně říkáme, že sociální demokraté bohužel nevybrali zkušeného, ve světě respektovaného nominanta na post ministra zahraničních věcí,“ říká například předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Další ohlasy na Petříčkovo blížící se jmenování jsou v Poslanecké sněmovně podobné. Novému členovi vlády a dosavadnímu náměstkovi na ministerstvu vyčítají především nezkušenost.

„Dosavadní zkušenost ‚asistenta evropského poslance‘ a velmi krátce zkušenost ‚náměstka ministra‘ je podle mého názoru i mých politických zkušeností nedostatečná proto, aby tento člověk hájil zájmy naše i Evropské unie,“ uvedl dále někdejší ministr a europoslanec Jiří Pospíšil.

Ke kritice Petříčka, který dělal asistenta europoslanci Miroslavu Pochemu, jenž byl prvním adeptem sociálních demokratů na ministra zahraničí, se připojila i ODS. „Mám pocit, že si z nás pan premiér a předseda ČSSD dělají legraci, protože nejprve jsme slyšeli, jak to musí být pan Poche, pak jak to nesmí být pan Poche. Když to nesmí být pan Poche, tak je to asistent pana Pocheho. Je to situace velmi zvláštní,“ komentoval vývoj okolo resortu zahraničí předseda ODS Petr Fiala.

Neutrální vůči případnému novému členovi kabinetu Andreje Babiše (ANO) pak zaujali Piráti. „My bychom chtěli, aby Česká republika měla kompletní vládu,“ zaznělo od předsedy Pirátů Ivana Bartoše.

„Pokud pan Petříček bude ve funkci, předpokládáme, že pošle pana Pocheho, který funguje na ministerstvu jako jakýsi brigádník s hodinovou mzdou 300 korun, zpátky do Bruselu,“ uvedl Bartoš.

Nastupující ministr však už v úterý ráno po setkání s premiérem řekl, že Miroslav Poche na jeho ministerstvu nebude. Zruší totiž funkci politického tajemníka, která byla s Pocheho příchodem na úřad vytvořena.

A s touto informací hájí výběr nového ministra sociální demokraté.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka připomíná právě to, jak se Tomáš Petříček od svého někdejšího europoslance distancoval. A říká, že nový ministr je slušný, vzdělaný a kvalitní.

„Pan Petříček řekl do médií, že nepočítá nadále s funkcí politického tajemníka na Ministerstvu zahraničí, kde působí nyní pan Poche. Pan ministr bude pánem na svém území a je na něm, pokud někdo cítí, že je k někomu připoután, tak se odpoutá,“ zmínil Chvojka.

Reklama

Doporučované