Hlavní obsah

Nerozdělujte nás. Primátor Prahy a hejtmanka středních Čech píší Babišovi

Foto: ČTK

Pražský primátor Zdeněk Hřib.

Reklama

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) společně vyzvali vládu Andreje Babiše (ANO), aby nezaváděla omezení pohybu mezi hlavním městem a Středočeským krajem.

Článek

Upozornili na to, že dohromady oba kraje tvoří jednu funkční aglomeraci, která je propojena dopravně, sociálně i ekonomicky. „Je zásadně nutné zachovat i propojení v oblasti zdravotnictví,“ uvedl dnes Hřib s Peckovou.

Kvůli nelepšící se epidemické situaci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil, že vláda může v pondělí zvážit i omezení cestování mezi kraji. Babiš v pátek řekl, že kabinet musí spíše lidi přesvědčit k dodržování nynějších protikoronavirových opatření. Jako motivaci je podle něj nutné připravit podmínky otevírání škol, obchodů či služeb. Nemá smysl zpřísňovat opatření, pokud je lidé nebudou dodržovat, uvedl premiér.

Podle ministra Blatného se ukáže, jak bude vypadat víkend například na horách a jak budou lidé dodržovat potřebná opatření. Blatný uvedl, že s ohledem na dlouhé trvání celé situace nechce opatření zpřísňovat, pokud to nebude nutné. Podle něj třetinu potvrzených případů nakažlivější takzvané britské mutace koronaviru tvoří pendleři mezi Českem a Německem v krajích u hranic.

Blatný o víkendu jedná s epidemiology a dalšími odborníky ohledně toho, jak by se mělo dál postupovat. Podle něj se ale ukáže, jak lidé k celé věci přistoupí a jaká bude situace například na horách. Lidé v posledních týdnech vyrážejí na hory, přestože vleky nejezdí.

„Ve hře může být i omezení pohybu mezi kraji zejména s ohledem na to, že existují velké rozdíly mezi jednotlivými kraji,“ uvedl Blatný. Podle něj je potřeba udělat vše pro to, aby lidé neroznesli nákazu všude. „Musíme prověřit indicie, že v některých krajích může být větší možnost výskytu britské mutace,“ řekl Blatný. Podle něj jsou to kraje sousedící s Německem. „Asi třetina vzorků s pozitivní mutací jsou pendleři mezi Českou republikou a Německem, takže jsou to příhraniční kraje,“ dodal Blatný.

Vláda chce příští týden znovu žádat poslance o prodloužení nouzového stavu, který zatím platí do 14. února. Zatím ale nemá vyjednanou podporu.

Reklama

Doporučované