Hlavní obsah

Nervozita před sobotní schůzkou na G20 stoupá. Jde o to, zda skončí obchodní válka

Rozhovor s Jiřím Kostkou, analytikem Komerční banky.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Největší pozornost na summitu přitahuje plánovaná schůzka šéfa Bílého domu Donalda Trumpa s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, na níž mají oba státníci v sobotu řešit obchodní spory. Mezi oběma největšími ekonomikami světa zuří obchodní válka, americký prezident ale věří, že se během setkání podaří uzavřít společnou dohodu.

Článek

Ukončení obchodní války během summitu?

Obchodní dohoda mezi Spojenými státy a Čínou je zhruba z 90 procent hotová. V rozhovoru s televizí CNBC to řekl americký ministr financí Steven Mnuchin. Je přesvědčen, že americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching mohou tento víkend během setkání na summitu skupiny 20 největších ekonomik světa (G20) pokročit v jednáních, která nyní stagnují. Trump následně v rozhovoru s televizí Fox nevyloučil, že dohoda může být uzavřena na summitu.

Čínský prezident Si Ťin-pching považuje protekcionistická opatření některých vyspělých zemí za největší hrozbu pro stabilitu světového hospodářství. Opatření k ochraně hospodářství rozvinutých států, která vedou k obchodním konfliktům a ekonomickým blokádám, podle Sia ohrožují globální ekonomickou stabilitu. „Tohle všechno ničí světový obchodní řád. Má to rovněž dopady na společné zájmy našich zemí, zastiňuje to mír a světovou stabilitu,“ řekl Si v japonské Ósace.

Obavy ze sílících obchodních sporů

Hostitel – japonský premiér Šinzó Abe dnes na úvod summitu skupiny G20 vyjádřil obavy ze sílících obchodních a politických sporů ve světě a vyzval světové vůdce ke spolupráci. „Volný trh a otevřená ekonomika jsou klíčové pro zajištění míru a prosperity. Restriktivní a odvetná opatření v obchodních konfliktech neprospějí žádné zemi,“ prohlásil Abe s očividným poukazem na obchodní válku mezi Spojenými státy a Čínou, během níž na sebe obě země od loňského roku vzájemně uvalují cla.

„Obchodní a geopolitické napětí roste,“ varoval Abe, podle něhož hrozí v důsledku sporů zpomalení globální ekonomiky. „Přeji si, aby země G20 daly jasně najevo odhodlání přispět k růstu,“ dodal.

Podle tiskových agentur bude práce na formulaci závěrečného dokumentu ze schůzky velmi náročná, protože státy G20, které se podílejí na světové produkci 85 procenty, se neshodují v názorech na množství otázek od reformy Světové obchodní organizace přes klimatické změny po migraci.

Reklama

Doporučované