Hlavní obsah

Nervózní ANO před klíčovým jednáním: padne celé Brno?

Foto: vlada.cz

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš běsní, kdykoliv o kauze Stoka slyší.

Reklama

Hnutí ANO za dobu své existence neřešilo tak citlivý vnitřní spor. Jeho řešení napoví, v jaké kondici půjde Babišův subjekt do voleb v jednom z nejdůležitějších krajů.

Článek

Předsednictvo hnutí ANO čeká dnes v podvečer vypjaté jednání. Jedním z témat bude další fungování a směřování brněnské organizace, která se otřásá kvůli korupční kauze Stoka. Podle zdrojů Seznam Zpráv blízkých vedení ANO svírá hnutí nervozita, neboť takto vyostřený spor - tím víc, že jde o voličsky důležitý region - dosud nezažilo.

Roznětkou na začátku března bylo rozhodnutí předsednictva zrušit tři brněnské organizace Brno-Židenice, Brno-Černovice a Brno-Starý Lískovec kvůli podezření, že jejich členové jsou propojení s obžalovanými aktéry korupčního případu označovaného jako Stoka. Vyloučení členové se snaží rozhodnutí zvrátit, hnutí hrozí soudními tahanicemi a kritizují bývalého brněnského primátora a místopředsedu ANO Petra Vokřála, který stojí za zrušením zmíněných buněk.

Dnes mají bývalí šéfové zrušených buněk zavítat do centrály ANO na Chodově, kde by rádi vystoupili s vlastní obhajobou - tvrdí totiž, že nemají s kauzou Stoka nic společného. Je však otázkou, jak celé jednání bude dnes odpoledne probíhat.

Ještě dopoledne totiž nebylo jasné, jakým způsobem se ke schůzi postaví šéf hnutí a premiér Andrej Babiš. Případ Stoka ho velice dráždí a nejradši by u řešení jeho následků vůbec nebyl. Pokud by se jednání neúčastnil, není příliš jasné, kdo bude poradu řídit.

Logicky by to měl být 1. místopředseda Jaroslav Faltýnek, jenže ten by byl v této věci spíše podjatý - o jeho synovi Jiřím i o něm se totiž v kauze Stoka mluví na několika místech. Ostatně tématem čtvrtečního setkání bude i oznámení Jiřího Faltýnka, který dočasně pozastavuje svou činnost v ANO.

Kauza Stoka

- Na začátku března vyšetřovatelé poslali skupinu 11 osob a dvou firem k soudu. Všichni jakékoliv provinění popírají.

- Hlavní podezřelý Jiří Švachula podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

Právník v čekárně

Otázkou také je, kdo všechno se jednání předsednictva zúčastní. Zájem projevil advokát Radek Ondruš, který zastupuje některé bývalé členy hnutí ze zrušených organizací. Hlavní manažer ANO Jan Richter však nechtěl jeho účast na předsednictvu povolit - z důvodu, že jde o vnitrostranickou záležitost, která se týká výhradně členů hnutí či jeho bývalých příslušníků.

Advokát Ondruš se přesto do Prahy vypravil a v centrále ANO bude připraven zúčastnit se jednání, kdyby se náhodou možnost naskytla. Možnost vystoupit před vedením by měli dostat bývalí předsedové zrušených organizací, jejichž cílem je obhájit se a pokusit se přesvědčit předsednictvo, aby revokovalo své březnové rozhodnutí.

Právník Ondruš ve středu večer špičkám ANO rozeslal dopis, ve kterém informoval o záměrech svých klientů. Zmínil, že podle jeho informací z brněnské komunální politiky je ve hře scénář, že místopředseda hnutí Vokřál spolu s šéfkou jihomoravského regionu a exministryní spravedlnosti Taťánou Malou navrhnou zrušit celou oblastní brněnskou organizaci. Takový návrh by nemusel být bez šance, neboť dle zdrojů Seznam Zpráv se nechal předseda Babiš nedávno slyšet, že by „Brno nejradši zrušil“.

V takovém případě by nejspíš ANO čekala řada soudních sporů s nespokojenými vyloučenými členy. „Případné zrušení celé oblastní organizace ve vztahu k řešení zrušení tří jejích místních organizací by představovalo řetězení celého procesu nezákonností, navíc rozšířeného na další členy hnutí, kteří mohou celý postup jako nečlenové rovněž předložit soudu,“ varoval advokát Ondruš Babiše a spol. v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Kdyby k takovému scénáři došlo, na starost by složení nové brněnské struktury dostali nejspíš Malá a Vokřál. Problém je, že i jejich jména ve spisu Stoka zaznívají - což jejich postavení při řešení současné krize neupevňuje. Vokřál potřebuje co nejsilnější pozici jak pro volby coby lídr jihomoravské kandidátky, tak pro případné povolební vyjednávání o sestavení krajské koalice.

Reklama

Doporučované