Hlavní obsah

Neschopní břídilové, jupí! Šest polských plavců letí kvůli chybě z Tokia domů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Šest z dvaceti tří polských plavců, kteří se měli zúčastnit olympjiských her v Tokiu, poslala Polská plavecká federace domů. Funkcionáři se doznali, že se dopustili „zdrcujícího omylu“. Plavci vedení federace vyzvali k rezignaci.

Článek

Polsko původně k účasti na olympijských hrách 2020 vyzvalo 23 plavců, na základě kvalifikačních pravidel Mezinárodní plavecká federace (FINA) ale musela počet snížit na 17. Skupina sportovců se před odletem do Tokia zúčastnila několika akcí a vůbec netušila, co je čeká.

Na své třetí olympijské hry se tak podle agentury Reuters bohužel nepodívá úspěšná plavkyně Alicja Tchorzová, stejně jako Mateusz Chowaniec, Aleksandra Polanská, Jan Holub, Bartosz Piszczorowicz a Dominika Kossakowská.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Podle pravidel FINA na olympijských hrách mohou soutěžit všichni sportovci, kteří dosáhnou na tzv. kvalifikační olympijský čas (OQT) standardu A. Sportovci, kteří dosáhnou alespoň na druhou kategorii kvalifikačních časů, standard B, se mohou zúčastnit, pokud je na startovní listině ještě volné místo. Takového plavce musí národní svaz speciálně registrovat, FINA pak vydá zvláštní pozvánku. Polští plavci podle webu Wprost tyto pozvánky nikdy neobdrželi, poněvadž je Polská plavecká federace (PZP) včas nezaregistrovala.

Předseda PZP Pawel Slominski se omluvil a řekl, že chápe hněv těch, kteří se vrátili domů. Chybu podle Slominského způsobila „snaha umožnit účast na olympiádě co největšímu počtu hráčů a trenérů“.

„Vyjadřuji velkou lítost, smutek a hořkost nad vzniklou situací. Do takové situace jsme se neměli dostat. Reakce plavců, jejich emoce a útok na Polskou plaveckou federaci, jsou pro mě pochopitelné a oprávněné,“ uvedl v prohlášení podle webu Polswim Slominski s tím, že sportovců se standardem B, kteří se her mohou účastnit, je omezený počet.

„O tom, že naše žádost o kvalifikaci sportovců se standardem B byla zamítnuta, jsem se dozvěděl 14. 7. od šéfa olympijské výpravy. Stalo se tak až poté, co sportovci složili olympijskou přísahu a odletěli do Tokia,“ dodal Slominski.

„Pět hodin ráno v Tokiu. Plavci se loučí se šesti odvolanými kolegy,“ napsal na Twitter novinář deníku Przegląd Sportowy Maksym Jaworski.

Jedna ze šesti vyřazených sportovkyň, Alicja Tchorzová, která reprezentovala Polsko na olympijských hrách v letech 2012 a 2016, vyjádřila svůj hněv na sociálních sítích. „Představte si, že věnujete pět let svého života snaze o další start na nejvýznamnější sportovní akci na světě. Vzdáte se soukromého života a práce, obětujete rodinu a výsledkem vašeho odhodlání je totální propadák,“ napsala na Facebooku.

„Dnes jsme se kvůli této aroganci ukázali před celým světem jako neschopní břídilové. Jupí!!!“ dodala Tchorzová, která iniciovala prohlášení plaveckého týmu, jež kromě vyloučených sportovců podepsali i skoro všichni, kteří v Tokiu mohli zůstat.

Po návratu do Varšavy plavecký tým i přes neúčast na hrách podpořila početná skupina polských fanoušků, která plavce zpět ve vlasti přivítala potleskem.

V prohlášení plavecký tým chybu PZP označil za „nedbalost“ a vyzval k vytvoření komise, „která by prověřila, kdo pochybil a kdo nečetl pravidla“. Představenstvo PZP by podle prohlášení mělo odstoupit. Zároveň ale sportovci uvedli, že „ukazování prstem“ situaci nenapraví, když za „trapnou situaci polského plavání“ může celá PZP.

„Šokovalo mne to, je to absurdní situace, která by se nikdy neměla stát. Ve skutečnosti doufám, že se z této noční můry nakonec probudím! Jsem strašně rozhořčený a mrzí mě, že jsem kvůli neschopným lidem z PZP v Polsku a ne v Japonsku. Nikdy se nevzdám a slibuji, že se uvidíme v Paříži!“ uvedl na Instagramu další z šestice sportovců Mateusz Chowaniec.

Reklama

Doporučované