Hlavní obsah

Vojtěch a Schillerová vyzvali poslance ANO, ať hlasují proti monopolu VZP

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová řeší problém: Jak přimět poslance hnutí ANO, aby změnili názor na pojištění cizinců.

Reklama

ANO se neshodne. Dva jeho poslanci prosazují monopol v oblasti zdravotnictví za 800 milionů ročně. Ministři tomu chtějí zabránit.

Článek

Poslance čeká v úterý klíčové hlasování, kdo bude v příštích letech vydělávat na zdravotním pojištění cizinců. V řeči čísel: jestli někomu spadne do klína až 800 milionů ročně.

Minulý měsíc Sněmovna především díky hlasům poslanců ANO schválila, že na tenhle byznys bude mít monopol Pojišťovna VZP, komerční akciovka vlastněná Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Navrhli to poslankyně za ANO Věra Adámková a její kolega Milan Janulík.

Návrh však odmítl Senát, takže nyní je ve Sněmovně třeba jeho veto přehlasovat.

A proti návrhu vlastních poslanců se teď postavili dva ministři za ANO, ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Snaží se přesvědčit klub hnutí ANO, aby jeho poslanci hlasovali pro senátní verzi zákona, která navržený monopol odstranila. Jako důvod mimo jiné uvádějí, že je například v příkrém rozporu s právem Evropské unie, jež by si mohla vynutit jeho zrušení.

Jak uvedli ministři v dopise poslancům, který podepsali také vicepremiér Jana Hamáček (ČSSD), Jan Matoušek z České asociace pojišťoven a Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory, hrozilo by také, že ostatní pojišťovny na trhu by také mohly později požadovat po státu odškodnění za to, že je protizákonně odstřihl od části trhu.

„Zavedení monopolu by odporovalo nejen pravidlům EU, ale vystavilo by Českou republiku také riziku řízení pro porušení evropského práva, jakož i riziku vysokých finančních sankcí a kompenzací soukromým pojišťovnám, které by ztratily možnost provozovat státem povolenou činnost,“ stojí v dopise.

Autoři návrhu Věra Adámková s Milanem Janulíkem argumentovali tím, že cizinci si musí při dlouhodobém pobytu povinně zaplatit zdravotní pojištění. Jenže jedna část to podle nich nedělá, druhá si zase vybírá malé pojišťovny, které nemocnicím neproplácejí všechny druhy léčby. Takže nemocnice sice tyto špatně nebo vůbec pojištěné cizince ošetří, ale pak za ně nedostane zaplaceno.

Proto je potřeba, tvrdí Adámková s Janulíkem, dát na pět let monopol Pojišťovně VZP, která má hustou síť nasmlouvaných ambulancí.

Senát však místo toho navrhl vytvořit registr, z něhož bude možné vyčíst, kteří cizinci se v Česku nepojistili.

Oba poslanci ANO svůj návrh nepodpořili žádnými čísly ani analýzami, že současný systém nefunguje a přináší nemocnicím ztráty. Naopak – čísla z velkých fakultních nemocnic, která Seznam Zprávy už dříve zveřejnily, ukázala, že cizinci dluží za ošetření jen zanedbatelné částky.

Proti návrhu se už původně postavila i ministerstva zdravotnictví, financí a vnitra. Přesto ho ve Sněmovně hnutí ANO prosadilo.

Věra Adámková s Milanem Janulíkem zmíněnou změnu zákona veřejně nechtějí obhajovat. Seznam Zprávy se několik týdnů opakovaně snažily získat jejich vyjádření. Vždy bezvýsledně: nezvedají telefony, nanejvýš jen poslali zprávu, že nemají čas.

Reklama

Doporučované