Hlavní obsah

Trh s ropou v nejistotě. Spory Saúdské Arábie s Emiráty blokují dohodu OPEC

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Aliance zemí vyvážejících ropu se potýká s vnitřními problémy. Členské státy se totiž minulý týden nedohodly na výrobní politice. Spojené arabské emiráty tlačí na Saúdskou Arábii a chtějí zvýšit svou produkci.

Článek

Mezi členy ropného kartelu OPEC dochází k třenicím. Organizace se nedokázala dohodnout na změně současných kvót na těžbu ropy, jednání zatížil spor mezi Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Nejistota ohledně dalšího vývoje, nebo dokonce odchodu některého z členů, zneklidňuje trhy, uvedl server CNBC.

Spotřeba ropy v minulém roce znatelně klesla. Omezení cestování a nespočet lockdownů po celém světě vedly ke snížení cen pohonných hmot. Tyto okolnosti nutí OPEC, aby přehodnotil svou produkční politiku.

Organizace v širší podobě OPEC+ v minulém roce snížila výrobu přibližně o 10 milionů barelů denně. Tyto škrty postupně zmírňovala a nyní těží denně zhruba o 5,8 milionu barelů méně.

V současné době širší aliance OPEC+ produkuje přibližně 37 milionů barelů denně. V dubnu loňského roku, tedy na začátku pandemie, šlo přibližně o 43 milionů barelů.

Skupina OPEC+

Organizace zemí vyvážejících ropu, s anglickou zkratkou OPEC, vznikla v září 1960 v Bagdádu, sídlo má však ve Vídni. Rakousko ale není jejím členem. V současnosti do OPEC patří 13 zemí – Alžírsko, Angola, Rovníková Guinea, Gabon, Írán, Irák, Kuvajt, Libye, Nigérie, Kongo, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Venezuela. Tyto země v roce 2018 těžily přes 40 procent ropy a vlastnily přes 80 procent známých ložisek ropy.

Rozšířená skupina OPEC+ vznikla v roce 2016 a kromě dosavadních členů OPEC zahrnuje i další země – Rusko, Ázerbájdžán, Bahrajn, Brunej, Kazachstán, Malajsii, Mexiko, Omán, Jižní Súdán a Súdán.

Minulý pátek se proto členové OPEC sešli, aby prodiskutovali budoucí politiku. Státy hlasovaly o návrhu na zvýšení produkce ropy zhruba o 2 miliony barelů denně mezi srpnem a koncem roku. Dohodu ale zablokovaly Spojené arabské emiráty (SAE).

SAE chtějí zvýšit svou produkci

Spojené arabské emiráty požadují zvýšení svých kvót, aby mohly zvýšit domácí produkci. Aliance tedy bude po zbytek roku vyrábět na úrovni července. Další jednání se mělo uskutečnit v pondělí, ani tentokrát k dohodě nedošlo.

Kdy se spojenci sejdou, aby se dohodli na dalších krocích, momentálně není jasné. Ropné trhy tak zůstávají v nejistotě, především kvůli pozvolně se zvyšující poptávce po palivech, vzhledem k celosvětovému rozvolňování.

Pro nás to nebyl dobrý obchod.
Suhail Al Mazrouei, ministr energetiky a infrastruktury SAE

„OPEC+ byl uvržen do své nejzávažnější krize od loňské nešťastné cenové války mezi Saúdskou Arábií a Ruskem,“ uvedla pro server CNBC Helima Croft z RBC Capital Markets. Podle ní se spor mezi SAE a Saúdskou Arábií netýká jen ropné politiky. „Abú Dhabí zjevně zamýšlí vystoupit ze stínu Saúdské Arábie a určit vlastní směr v globálních záležitostech,“ dodala Croft.

„Pro nás to nebyl dobrý obchod,“ řekl ministr energetiky a infrastruktury Spojených arabských emirátů Suhail Al Mazrouei pro CNBC. Dodal, že i když je země ochotna podpořit krátkodobé zvýšení dodávek ropy, do roku 2022 si přeje lepší podmínky.

Samuel Burman, ekonom komodit v Capital Economics, CNBC sdělil, že producenti OPEC pravděpodobně zvýší produkci ropy nad kvótu příští měsíc, protože členské státy „usilují o využití“ vyšších cen ropy.

Podle něj postoj SAE umocňuje i fakt, že Rusko, jež je součástí OPEC+, nedodržovalo produkční kvóty OPEC. Rusko údajně nezavedlo žádné kompenzační škrty a v současné době má nadprodukci přibližně 100 000 barelů denně.

Rozpad OPECu by znamenal nejistotu pro ropný trh

Saúdskoarabský ministr energetiky Abdulaziz bin Salman v neděli v saúdskoarabském televizním kanálu Al Arabiya vyzval k „kompromisu a racionalitě“.

Spojené arabské emiráty se drží svých zbraní a chtějí, aby byla jejich základní produkce navýšena.
John Kilduff, zakládající partner společnosti Again Capital

Mluvčí Bílého domu v pondělí řekl, že administrativa prezidenta Joe Bidena prosazuje „kompromisní řešení“. Spojené státy sice nejsou členy OPEC, ale pozorně sledují jednání a diskuze zemí vyvážejících ropu, vzhledem k možnému dopadu na trh se surovou ropou.

„Solidarita OPEC skončila. Pandemie je držela pohromadě a nyní je rozděluje. Spojené arabské emiráty se drží svých zbraní a chtějí, aby byla jejich základní produkce navýšena,“ řekl serveru CNBC John Kilduff, spoluzakladatel Again Capital.

Podle Kilduffa bude zajímavé pozorovat, kdo se odtrhne: „Spojené arabské emiráty mohou být prvním dominem, které padne.“ Pokud by se OPEC rozpadl, znamenalo by to cenovou válku na trhu s ropou a další nejistoty pro ropný trh.

Reklama

Doporučované