Hlavní obsah

Neshody stranou. Klima řešme společně, shoduje se Washington s Pekingem

Foto: Profimedia.cz

Americký zmocněnec pro otázky klimatických změn John Kerry.

Reklama

USA s Čínou jsou připraveny spolupracovat na uskutečňování cílů Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a Pařížské dohody, uvedly země ve společném prohlášení, informovala dnes agentura AFP.

Článek

Příslib dvou největších ekonomik, které dohromady stojí téměř za polovinou světových emisí způsobujících klimatické změny, přichází jen několik dní před virtuálním klimatickým summitem pořádaným americkým prezidentem Joem Bidenem. Stalo se tak po setkání amerického prezidentského zmocněnce pro otázky klimatických změn Johna Kerryho s jeho čínským protějškem Sie Čen-chu v Šanghaji.

Washington a Peking v prohlášení, pod nímž jsou oba zmocněnci podepsaní, potvrdily „spolupráci v mezinárodních procesech včetně Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a Pařížské dohody“. Společné komuniké dále uvádí, že klimatické problémy vyžadují, aby byly řešeny s patřičnou vážností a naléhavostí.

Kerry je od Bidenova lednového nástupu do prezidentského úřadu zatím nejvýše postaveným americkým představitelem, který se vydal na oficiální návštěvu do Číny. Před návštěvou uvedl pro CNN, že otázka spolupráce v tématu klimatické krize je „naprosto zásadní“. „Ano, máme s Čínou velké neshody v některých klíčových tématech. To je jisté. Nicméně klima musí stát tomu všemu stranou,“ řekl.

Zda se summitu zúčastní čínský prezident Si Ťin-pching, zatím není známo. Kerry, který je aktuálně v Jižní Koreji, uvedl v neděli pro The Guardian, že „v jeho účast doufá“. „Samozřejmě záleží na rozhodnutí každé země. Nikoho nenutíme. Chceme především spolupracovat,“ dodal.

Čínský prezident Si Ťin-pching tento týden podle médií uvedl, že Peking je připraven posílit spolupráci v oblasti ochrany klimatu s Německem a Francií. Již dříve si také Čína stanovila ambiciózní cíl stát se uhlíkově neutrální zemí do roku 2060. Podle Si Ťin-pchinga by se nicméně klimatická krize „neměla stát geopolitickou otázkou, terčem útoku na jiné země nebo důvodem pro ustanovení obchodních bariér“.

Washington a Peking v rámci dohody plánují finančně podpořit země v jejich transformaci na výrobu nízkouhlíkové elektřiny a dále například ukončit používání fluorovaných uhlovodíků, které se využívají v klimatizacích a lednicích. Kerry zdůraznil, že velkým tématem bylo především uhlí. Čína je totiž jeho největším spotřebitelem na světě.

Spojené státy pravděpodobně představí ambiciózní plán, jak snižovat uhlíkové emise, příští týden. Čína naznačila, že žádné nové plány do doby summitu nepředstaví. „Pro zemi s 1,4 miliardy lidí nejsou tyto cíle snadno dosažitelné. Některé země žádají Čínu, aby cílů dosáhla dříve. Obávám se, že to není příliš reálné,“ uvedl náměstek čínského ministra zahraničí Le Yucheng pro agenturu AP.

Biden zařadil klimatické změny mezi priority své zahraniční politiky. Dvoudenního klimatického summitu, který začne příští týden ve čtvrtek, se zúčastní asi čtyři desítky světových lídrů.

Křehkost americko-čínských vztahů, pošramocených spory týkajícími se lidských práv, Tchaj-wanu nebo nároků Pekingu v Jihočínském moři, by však mohla společný postup proti globálnímu oteplování ohrozit. Společná snaha největších světových producentů skleníkových plynů je nicméně pro úspěšný boj s klimatickými změnami klíčová, napsala agentura AP.

Reklama

Doporučované