Hlavní obsah

Nešířím nepravdy. Petříčkův výkon nepovažuji za hodný ministra, říká předseda komunistů Filip

Podívejte se na rozhovor s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Nešířím hoaxy a nepravdy, proč? Reagoval jsem na vyjádření ministra Petříčka, který prohlásil, že oslavy pana Bandery jsou vnitřní záležitostí Ukrajiny a já si myslím, že to není pravda,“ říká předseda KSČM Vojtěch Filip v rozhovoru pro Večerní zprávy.

Článek

Předsedu KSČM kritizovali za jeho výroky v rozhovoru pro Deník N někteří historici. Podle historika Padevěta se dopustil několika faktických nepřesností.

Vojtěch Filip své pochybení odmítá: „Banderovci u toho asistovali. Tu knihu o Českém Malíně mám. Ti přeživší to říkají tímto způsobem. Myslíte si, že by ti přeživší lhali? Já vycházím z toho, co jsem si přečetl.“

Předseda komunistů v kritice ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) pokračuje i v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Jsem přesvědčen, že by měl ministr zahraničí realizovat politiky vlády a prezidenta, není v souladu s vládním prohlášením. Pan Petříček je považován za člověka, který je řiditelný někým jiným. To mu nikdo neodpáře. Ministr by měl být suverénní osoba, která rozhoduje na tom ministerstvu. Nemůžete mi brát právo kritizovat kteréhokoliv ministra,“ tvrdí Vojtěch Filip.

Uvést konkrétní kroky, kdy ministr Petříček porušil vládní prohlášení, odmítá. Ve vládním dokumentu je uvedeno, že pro vládu je klíčové východní partnerství a především spolupráce s Ukrajinou.

V rozhovoru došlo i na téma evropských voleb. „Schválili jsme kandidátní listinu, teď poctivě pracujeme na upřesnění programu. Základní rámec programu je schválen. Chceme zásadní změnu v Evropě. Požadujeme odbyrokratizování EU a změnu Lisabonské smlouvy, která nemůže být po odchodu Velké Británie platná,“ popisuje program Vojtěch Filip a dodává, že strana bude prosazovat větší obhajobu národních zájmů.

Vojtěch Filip si podle svých slov stojí za celou kandidátní listinou a nevadí mu, že na třetím místě je Arťom Korjagin, který byl za násilné protesty během summitu G20 odsouzen k podmínce.

„Myslíte si, že nemá žádné podporovatele? Zpochybňujete právo na pokojnou demonstraci? Byl za tu aktivitu potrestán a doufám, že takové věci dělat nebude,“ odmítá kritiku Vojtěch Filip s tím, že nebude zpochybňovat rozhodnutí kolektivních orgánů ve straně o evropské kandidátce.

Bude Vojtěch Filip požadovat odchod ministra zahraničních věcí? Položí komunisté současnou vládu? Šíří nepravdy kolem dění na Ukrajině? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované