Hlavní obsah

Nešlo o domácí porod, záchranář si to vymyslel, říká otec. Dítě zemřelo krátce po porodu

Záhady Josefa Klímy: O ilegalitě domácích porodů a jednom konkrétním porodu, který nedopadl dobře.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čerstvý případ znovu otevřel vyhrocenou debatu o domácích porodech. Proč musí ženy, které chtějí doma rodit, a ti, kteří jim při tom chtějí pomáhat, být v ilegalitě?

Článek

Zhruba před dvěma týdny rozčeřil vody sociálních sítí příspěvek záchranáře Daniela: „Lidi vys… se na domácí porody! Já fakt nechci jezdit na zbytečně mrtvé děti! Brečet až o samotě v sanitce.“

Těchto pár vět, zřejmě bezprostřední reakce na zásah u nezdařeného porodu, znovu rozjela už i tak dost vyhrocenou debatu o domácích porodech. Ale šlo v tomto případě skutečně o domácí porod?

Překvapivě je složité zjistit pravdu. Domácí porody v Česku jsou totiž tak trochu ilegální akcí.

„Největší riziko spočívá v tom, že v domácím prostředí nejsme dostatečně schopni monitorovat, jak se rodičce nebo miminku uvnitř bříška daří,“ říká zkušený porodník Jan Přáda z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „A druhá věc je, že i v případě, že bychom toho byli schopní, tak v těchto okamžicích, kdy zjistíme, že se něco děje špatně, tak je důležitá ta neodkladná pomoc. A to v případě domácího porodu bohužel není možné,“ doplňuje gynekolog.

Ani příjezd záchranné služby v momentě, kdy se domácí porod začne komplikovat, nemusí situaci vyřešit. „Pokud jde třeba o kritické krvácení, které může vzniknout z minuty na minutu, pokud jde třeba o hypoxii plodu, tzn., že ten plod je někde zaseknutý v porodních cestách, nejde to tam ani zpátky, ozvy jdou dolů, ta představa, že přijede záchranka a vyřeší ten stav, je naprosto lichá,“ vysvětluje primář pražské záchranné služby Ondřej Franěk. „Takže záchranná služba samozřejmě nasadí všechny síly a udělá všechno pro to, aby ta situace dobře dopadla, ale možnosti jsou omezené. A neříkám nic jiného, než že ženy by tu realitu měly vědět, aby věděly, do čeho jdou. Že rizika hrozí a že možnosti jejich řešení mají také své limity.“

Zastánci domácích porodů argumentují právem ženy na svobodu rozhodovat se, kde a jakým způsobem bude rodit. Domácí porody by měly být podle nich jednou z legitimních variant, ovšem stát prý dělá všechno možné, aby tuto alternativu ženám komplikoval či přímo znemožnil.

„Snaha zatlačit péči do ilegality je veliká,“ myslí si výkonná ředitelka Unie porodních asistentek Kateřina Hájková Klíčová. „Přitom my víme, že domácí porody nikdy nezmizí, vždycky bude nějaká skupina žen, která bude chtít rodit doma. A pokud jim budeme odpírat zdravotní péči, tak žádným způsobem nezvýšíme bezpečí ani pro ně, ani pro jejich děti. Naopak to riziko bude mnohem vyšší.“

Dnes je situace taková, že žena sice může rodit doma, ale nesmí jí s tím pomáhat žádný lékař či jiný zdravotník, tedy ani porodní asistentka. Pokud by u toho byli přistiženi, riskují minimálně vysokou pokutu a v případě, že by se při porodu matce nebo dítěti něco stalo, dokonce i trestní stíhání.

Málokterá žena si však troufne rodit úplně sama. Pokud tedy má v plánu rodit stůj co stůj doma, většinou u toho stejně porodní asistentka je. Tajně.

Z minulosti známe několik případů, kdy za účast na domácím porodu byla porodní asistentka buď pokutována, nebo dokonce odsouzena. Asi nejznámější je případ Ivany Königsmarkové, která byla odsouzena na dva roky podmíněně za to, že v roce 2009 vedla komplikovaný domácí porod. Podle obžaloby si dostatečně nezjistila, o jak komplikovaný porod se jedná, chybovala při resuscitaci novorozence a oživit se ho podařilo až přivolané záchrance. Dítě pak po necelých dvou letech stejně zemřelo. Königsmarková vinu odmítala a nakonec uspěla se svým odvoláním až u Ústavního soudu, který ji všech obvinění zprostil.

Pokud tedy dojde u domácího porodu k potížím a je nutné zavolat záchranku, porodní asistentky se z důvodu, aby se vyhnuly následnému postihu, buď zapřou, nebo v některých případech úplně odejdou. Častým jevem je i to, že porodní asistentka či samotná matka tvrdí, že vlastně o žádný domácí porod nejde, že jen začala rodit předčasně a stejně chtěla jet do porodnice.

Ke komplikacím při porodu zjevně došlo i před dvěma týdny v jedné malé středočeské vesnici. Právě tam zasahoval záchranář Daniel a následně se se svými pocity svěřil na síti. Z jeho zprávy vyplývá, že šlo o plánovaný domácí porod.

Jenže – když jsme kontaktovali rodinu, kde k tragédii došlo, zdá se, že situace nebude zdaleka tak jednoznačná. Více se dozvíte z reportáže pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované