Hlavní obsah

Neslýchané, devadesátky skončily. Opozice kritizuje Zemana za jeho výroky

Foto: ČTK

Zprava: šéf lidovců Marian Jurečka, předseda ODS Petr Fiala a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

aktualizováno •

Opozice nesouhlasí s výrokem prezidenta Miloše Zemana, který si přeje konec ministra zdravotnictví Jana Blatného, ministra zahraničí Tomáše Petříčka a šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové.

Článek

Výroky prezidenta Miloše Zemana, že bude chtít po premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby z funkce odvolal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irenu Storovou, kritizuje opozice. Zeman své personální požadavky pronesl v rozhovoru pro Parlamentní listy. U lidí, jejichž odchod požaduje, mu vadí jejich postoj k ruské vakcíně Sputnik V.

Opozičním lídrům vadí, že prezident mluví do kompetencí premiéra.

Rozhodnutí musí být podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana na premiérovi, nikoli na hlavě státu. „Mám spoustu výhrad k tomu, jak pan ministr Blatný vykonává svou funkci, ale rozhodnutí, jestli nadále bude ministrem, je a mělo by být na premiérovi, nikoli na prezidentovi,“ řekl dnes ve Sněmovně Rakušan.

Fiala: Blatný už měl skončit, ale ne kvůli Sputniku

Obdobný názor má i šéf ODS Petr Fiala. Ministr Blatný podle něj nezvládá svoji práci, neměl by ale být odvolán kvůli ruské vakcíně Sputnik V.

„Ministr Blatný sice už dávno neměl být ve funkci, ale ne kvůli Sputniku. Nezvládá pandemii, čísla jsou katastrofální. To, že nechce připustit necertifikované vakcíny, je ovšem naopak dobře,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Se Zemanem nesouhlasí ani předseda lidovců Marian Jurečka. „Je nepřijatelné, aby prezident požadoval odvolání Blatného, který nejde na ruku zájmům Ruska a Číny a odmítá nestandardní postup v případě výjimky pro vakcíny. Devadesátky už skončily! Na Hradě si toho ještě nevšimli. Ať už jdou k šípku ti, co nehájí naši bezpečnost a naše zájmy,“ konstatuje Jurečka.

Předseda SPD Tomio Okamura pro Seznam Zprávy uvedl, že jeho hnutí chce už několik týdnů odvolání lidí, kteří nesou odpovědnost za současný stav. Proti výroku prezidenta Okamura nic nenamítá a požaduje odvolání ještě ministra vnitra Jana Hamáčka.

„Odejít by měl i ministr vnitra Hamáček, který je odpovědný za řízení, jelikož už dělá pouze represe a finanční sankce, protože vláda ztratila důvěru veřejnosti,“ napsal Seznam Zprávám předseda SPD Tomio Okamura.

Vyjádření Zemana tvrdě kritizuje například i senátor Pavel Fischer. „Miloš Zeman nemá co kádrovat a ovlivňovat rozhodování nezávislých úřadů. Šéfka SÚKL má prý špatný názor na ruskou vakcínu, a tak má být odvolána. Neslýchané. Doufám, že říjnové volby změní rozložení sil ve Sněmovně a ta přestane blokovat ústavní žalobu na prezidenta,“ napsal na Twitteru bývalý kandidát na prezidenta a současný senátor.

„To bude muset odvolat hejtmana”

Na vyjádření prezidenta Zemana reagovali také hejtmani. Podle šéfa Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) není možné, aby se v Česku očkovalo vakcínou, která není schválená Evropskou unií.

„Prezident Zeman chce, aby se očkovalo vakcínou Sputnik bez standardního schválení evropské lékové agentury, a navrhne odvolat každého, kdo to odmítá. Pokud chce, aby se očkovalo Sputnikem bez registrace v jižních Čechách, tak hlásím, že na to musí najít někoho, kdo odvolá hejtmana,“ reagoval hejtman Kuba.

I jeho kolegové z krajů odmítají očkovat ruskou vakcínou a s prezidentem Milošem Zemanem nesouhlasí. „Vakcína Sputnik bez EMA a SÚKL? Ve Středočeském kraji ani náhodou. Díky za pochopení. Tečka,“ napsala na svém Twitteru středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). A svoji reakci přidal také hejtman Jihomoravského kraje. „Odborné věci mají rozhodovat odborníci. Z toho, co se ozývá z Hradu, jsem SMUTNIK,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované