Hlavní obsah

Nesnáším herce, kteří hrají na sebe, říká režisér Hřebejk. „Mám rád ty, co se podělí o fór."

Jan Hřebejk vypráví, jak vybírá herce do svých filmů.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Natočit dobový film je současně sázka na jistotu, ale také riziko, říká oceňovaný režisér.

Článek

Rekordní Masaryk, ale také Anthropoid, Učitelka, nebo Já, Olga Hepnarová. Filmy, o kterých se v souvislosti s udílením cen Českých lev mluvilo nejvíce, mají jedno společné – vracejí se k historii.

„Pro filmaře je výzva, když je to dobový film. Proto máme ty nominace za kostýmy a za výpravu a za masky, protože to je záživné to dělat,“ vysvětluje Jan Hřebejk, režisér, který letos na Českých lvech bojoval s filmem Učitelka. Snímek je zasazen do Bratislavy počátku 80. let a na první pohled laskavá a empatická učitelka v něm manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči.

Jaká je Aňa Geislerová na place? Perličky z natáčení poodhaluje Jan Hřebejk. Video: Zuzana Hodková

Hlavní roli ztvárnila slovenská herečka Zuzana Mauréry. Proč získala roli právě ona a jak vlastně režisér vybírá herce do svých filmů? To vysvětluje Jan Hřebejk v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Já jsem dřív říkal, že točím s Geislerovou a s Macháčkem, protože mají čas, ale když má někdo takový unikátní dar, tak holt je to kombinace všeho možného," říká Hřebejk s tím, že například Aňa Geislerová je hodně kolegiální. „To potvrdí každý, kdo s ní hrál. Ona ty lidi táhne. To má i Ivan Trojan, že je lidem schopen poradit. Nehraje na sebe, hraje prostě s nimi," dodává Hřebejk.

Co si myslí další osobnosti ze světa filmu o návratech k minulosti? Pusťte si následující video:

Anketa s osobnostmi českého filmu: Proč dávají přednost tématům z minulosti?Video: Anita Baselová

Reklama

Doporučované