Hlavní obsah

Nesnáším, když někdo tvrdí, že mě umí kasírovat, říká Babišův pobočník

„Je to citlivé, ale v když jste v politice, musíte počítat s tím, že se o vás píše, často nesmysly. Počítám s tím. Synovi věřím, když říká, že vše je v pořádku, nemám důvod mu nevěřit,“ řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Druhý muž hnutí ANO a šéf jeho poslanců Jaroslav Faltýnek v rozhovoru pro Seznam Zprávy mimo jiné vysvětluje, proč se částečně vzdal svého dřívějšího vlivu. Spouštěčem byly velké kauzy, ve kterých se o něm mluví.

Článek

Vyšetřovatelé v kauze sportovních dotací v obžalobě citují z odposlechů: „Pelta uváděl, že jsou z Faltýnka všichni zklamaní, že se z něj stává klasický výběrčí pro sebe.“ Co říkáte na to, jak vás bývalý šéf českého fotbalu vnímal?

Netuším, nevím, proč to o mně vykládal. Jediné, co jsem řešil, byla výstavba haly v Jeseníku. Přišel za mnou starosta a zeptal se mě, jestli mohu na Ministerstvu školství zjistit, že je jejich žádost o dotaci v pořádku.

Podle vyšetřovatelů jste vyjednával s obžalovanou exnáměstkyní ministryně školství. „Kratochvílová popisovala, že na ni včera ječel Jaroslav Faltýnek, že mu nevyšel ten Jeseník, kdy Kratochvílová uváděla, že se nedala a že mu řekla, že umí všechno, ale nemůže obhajovat projekty, které vypadnou už na formálním hodnocení.“ O jaký projekt v Jeseníku šlo?

Chtěli zbourat starou tělocvičnu a postavit novou. Šlo o kofinancovaný projekt za 60 milionů. Dvacet měl dát kraj, dvacet z vlastního rozpočtu, dvacet měl dodat stát. Se svou žádostí na ministerstvu ale neuspěli. Já zjišťoval, proč tomu tak bylo. Proč se pan Pelta s paní Kratochvílovou o mně bavili, vůbec netuším.

Miroslav Pelta o vás mluvil nejspíš z důvodu, že jste druhým mužem hnutí ANO a dlouhodobě máte blízko k premiérovi Andreji Babišovi.

No to sice ano, ale rozdělování peněz do sportu bylo v gesci ČSSD a jimi řízeného Ministerstva školství. Byla to ministryně Kateřina Valachová, my tam měli ve funkci náměstka pana Plagu, který měl na starosti agendu vysokých škol.

Podle policie jste se dotazoval i na další projekty, například na Chodovou Planou. Proč jste tak činil?

Starostou tam byl náš poslanec pan Volný. Je možné, že stejně jako já se zeptal na Ministerstvu školství, jak to vypadá s jejich žádostí. Stejně jako v případě Jeseníku ale nikdo z nás nepochodil, dotace přiděleny nebyly.

Z jakého důvodu?

Co vím od starosty Jeseníku, vyřazeni byli z důvodu, že neměli doklad o kofinancování ze strany města. Starosta jim ale doložil, že tam ten doklad byl.

Upřednostňovalo podle vás ministerstvo řízené Kateřinou Valachovou z ČSSD projekty napojené na sociální demokraty?

Nevím, jak to tam tehdejší vedení mělo nastavené. Ale uvedu příklad: dvě podobně velké obce žádají o peníze na podobný projekt, dejme tomu sportovní halu. Žádostí je vždycky více, než kolik lze reálně rozdělit. Komu ty peníze dáte? Není snadné to spravedlivě a transparentně nastavit.

Byl jste někdy na fotbale s Miroslavem Peltou, který byl známý tím, že pro vlivné a prominentní osoby zařizoval lístky na lukrativní zápasy?

Nikdy. Na fotbale jsem byl jen jednou, a to s majitelem Plzně panem Paclíkem. Mě fotbal moc nebaví.

Když jste řešil tělocvičnu v Jeseníku, kde jste se s náměstkyní Kratochvílovou scházeli? Bylo to v onom konspiračním bytě v centru Prahy, který odposlouchávali policisté?

Sešli jsme se na ministerstvu a ve Sněmovně. V tom slavném bytě jsem fakt nebyl. Kdyby jo, už by to přece bylo venku. Do toho bytu jinak chodilo hodně lidí.

Vaše jméno zaznívá i v brněnské korupční kauze Stoka týkající se veřejných zakázek. „Žes okradl Faltýnky a žes jim dal třicet procent místo těch padesáti, jak jste se domluvili. Tak toto vykládal Trunečka o tobě, aby se ochránil,“ říká na odposleších obžalovaný podnikatel Saman El-Talabani bývalému místostarostovi Brna-střed a též obžalovanému Jiřímu Švachulovi. Jak jste se znal s Talabanim?

Je to pravomocně odsouzený muž za křivé svědectví a pomluvu. Viděl jsem ho jednou v životě.

Jiřího Švachulu ale znáte lépe, že?

Švachulu znám víc, zhruba od roku 2012 či 2013. Víte, mě nejvíc štve jedna věc. Už v minulém období jsem se setkal s tím, jak o mně někdo říká, že mě umí, že mě kasíruje, že pro něho lobbuji. Faltýnek něco chtěl, Faltýnek něco dělal. Přitom já je vůbec neznám, nikdy se mnou nemluvili.

Nejen Pelta a spol., ale i lidem v Brně imponoval váš vliv a blízkost k vedení země.

Já nevím, proč to o mně vykládají. To samé se děje Andreji Babišovi. Nemám šanci ovlivnit, když se o mně dva lidé baví. Jsou to nesmysly, není to o žádném zalíbení. Se Švachulou jsem se nikdy o brněnských zakázkách nebavil.

Je to pro vaše postavení v politice dvojnásob citlivé, když se v souvislosti se Stokou mluví i o vašem synovi?

Je to citlivé, ale v když jste v politice, musíte počítat s tím, že se o vás píše, často nesmysly. Počítám s tím. Synovi věřím, když říká, že vše je v pořádku, nemám důvod mu nevěřit.

Odnášíte si z toho nějaké ponaučení?

To ale není jen Brno a Pelta, ale i mýto a Čapí hnízdo. Byly týdny, kdy o mně vyšlo 100 článků o tom, jaký jsem darebák. Mluvilo se tu o zdrcujících odposleších, ve skutečnosti ale nic zdrcujícího neexistuje.

Byly zmiňované kauzy důvodem, proč jste se tak trochu stáhl?

Ano, byly. Po zkušenostech, které mám, jsem došel k závěru, že budu řešit věci týkající se pouze Sněmovny a zemědělství, protože jsem šéfem zemědělského výboru. Když přijde někdo se žádostí týkající se jiného oboru a odvětví, omluvím se a řeknu: Spletl jste si dveře, milý pane kolego.

Reklama

Doporučované