Hlavní obsah

Nesnáším rasismus, sám jsem na internetu jeho obětí. Okamura mluvil o obvinění bývalého tajemníka SPD

Tomio Okamura o případu obviněného extajemníka SPD Jaroslava Staníka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaroslav Staník není náš tajemník ani člen, řekl předseda SPD Tomio Okamura k tomu, že tomuto muži nyní hrozí až tři roky vězení za podněcování k rasové nenávisti.

Článek

Předseda SPD Tomio Okamura ve středu jednal s prezidentem Milošem Zemanem o sestavování vlády.

Na neoficiálním brífinku pro novináře se měl vyjádřit i k obvinění bývalého tajemníka SPD kvůli podněcování k rasové nenávisti. Za výroky proti Romům, Židům a homosexuálům hrozí Jaroslavu Staníkovi, který v pondělí rezignoval na funkci tajemníka, až tři roky vězení.

„Soukromé Seznam Zprávy mají v rukou mikrofon České televize, což je velice pozoruhodné. Česká televize platí Seznam Zprávy za používání mikrofonu?” reagoval nejprve Okamura na otázku reportérky Seznamu, při které držela mikrofon veřejnoprávního média. Důvody byly jen technické: Šlo o to, aby i její otázka byla slyšet v živém vysílání.

Poté uvedl, že Jaroslav Staník už s SPD nemá nic společného: „Pan Jaroslav Staník není tajemníkem SPD ani není jejím členem, takže se není potřeba k tomu dále vyjadřovat.”

Policie obvinila bývalého tajemníka SPD kvůli podněcování k rasové nenávisti. Za výroky proti Romům, Židům a homosexuálům hrozí Jaroslavu Staníkovi až tři roky vězení. Podle mluvčí SPD Michaely Dolenské Staník v pondělí na svou funkci rezignoval.

Loni na podzim měl Staník v jednom z restauračních klubů Sněmovny v opilosti vyzývat k zabíjení menšin.

Tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) popsala, že ji silně opilý Staník oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. „Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat,” uvedla politička.

Hnutí SPD ve středu dopoledne vydalo tiskovou zprávu s tím, že Staník „není v současné době ani tajemníkem hnutí SPD, ani členem SPD”.

Reklama

Doporučované