Hlavní obsah

Nespolehlivé rychlotesty? Doktoři věděli, jak se mají používat, tvrdí úřad

Foto: Profimedia.cz

Rychlotesty jsou nespolehlivé, postěžovali si hygienici v Ostravě. Přitom je zřejmě používali špatně.

Reklama

Ostravští hygienici si zkraje týdne postěžovali, že rychlotesty z Číny jsou nespolehlivé. Jenže se ukázalo, že je používali ve špatnou dobu.

Článek

Lékaři a další zdravotníci předem věděli, jak se mají používat rychlotesty na zjišťování koronaviru, tvrdí Pavel Březovský, ředitel Státního zdravotního ústavu.

Začátkem týdne si hygienici v Moravskoslezském kraji postěžovali, že rychlotesty jsou nespolehlivé. Až v 80 procentech případů se spletly: zdravé označily za nakažené, nebo naopak.

Ředitel zdravotního ústavu Březovský ale říká, že nemocnice i hygieny byly včas poučené, jak se musí s rychlotesty pracovat, aby byly výsledky správné. Rychlotesty totiž zjišťují, jestli má člověk v těle protilátky. Ale ty se tvoří až po pěti či sedmi dnech od nákazy - tahle lhůta se jmenuje „imunologické okno“.

Neboli: čerstvě nakaženého rychlotesty neodhalí.

„Informace o imunologickém okně jsme publikovali a je všem zdravotníkům všeobecně známa,“ prohlásil ředitel Březovský.

„Ano, instrukce o používání rychlotestů jsme včas dostali,“ potvrdil i mluvčí pražské hygieny Zdeněk Boublík.

Ostravští hygienici ale v pondělí vystoupili se zjištěním, že rychlotesty na přítomnost koronaviru mají až příliš vysokou chybovost. „My jsme si je ověřili v sobotu ve Fakultní nemocnici Ostrava, bohužel ta chybovost byla poměrně velká,“ řekla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Doplnila, že testy vykazovaly falešně pozitivní i falešně negativní výsledky. „Testovali jsme ty, kteří vyhledali odběrové místo. Naštěstí jsme byli tak prozíraví, že se okamžitě odebíraly i vzorky na klasické vyšetření a to nám právě prokázalo chybovost testů,“ uvedla Svrčinová.

Jak však hned v pondělí Seznam Zprávy zjistily, už začátkem ledna Státní zdravotní ústav rozesílal zdravotníkům informace o tom, že pomocí rychlotestů není možné určovat, kdo je nemocný a kdo ne. Nanejvýš se dá touhle metodou otestovat někdo, kdo už prodělal čtrnáctidenní karanténu. A ověřit si, jestli se u něj nemoc během této doby rozvinula. Protože v té době už bude mít protilátky.

Proč si tedy ředitelka ostravské hygieny na rychlotesty stěžovala, není jasné. Na dotaz Seznam Zpráv neodpověděla.

Na druhou stranu je fakt, že odborníci zřejmě od rychlotestů, dovezených z Číny, čekali víc. I šéf krizového štábu Roman Prymula tento týden v Hospodářských novinách řekl, že podle čínských zkušeností jimi třicet procent nakažených proklouzne.

„Původní informace, která s těmi testy přišla, byla, že hladina protilátek stoupá třetí až pátý den. Takže jsme počítali, že pátý den už výsledky mohou být pozitivní. Teď se však ukazuje, že pozitivita je až od devátého dne,“ dodal Prymula.

Reklama

Související témata:

Doporučované