Hlavní obsah

Nespořte do matrace, investujte do vody

Rozhovor s Janem Maňákem z BNP Paribas Asset Management.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Světová poptávka po vodě se za posledních sto let zčtyřnásobila. Tempo jejího růstu přitom neklesá, spíše naopak. Globální problém s nedostatkem vody se bude zhoršovat, a to zejména kvůli růstu populace a vyšší spotřebě, světové zásoby vody navíc postupně odčerpává i globální změna klimatu.

Článek

Každý rok přibývá na naší planetě 80 až 85 milionů lidí. Lidstvu jako celku navíc roste životní standard a každý dodatečný požadavek na kvalitu života vyvolává větší spotřebu vody, která je nezbytná nejen při produkci potravin, ale třeba i polovodičů. „Například na výrobu jednoho šálku kávy se spotřebuje 160 litrů vody, bavlněné tričko pak spolkne dokonce tři tisíce litrů vody,“ ilustruje důvody růstu poptávky po vodě Jan Maňák z BNP Paribas Asset Management.

„Každý spotřebitel vody je závislý na dodavateli, který určuje pravidla hry, a tak je nepravděpodobné, že se s vodou jednou bude obchodovat na burze,“ vysvětluje dále Maňák. Jedním dechem ale dodává, že investovat do vody možné je.

„Nabídka podílových fondů, které mají investiční filozofii postavenou na trvale udržitelném rozvoji, je i pro českého investora poměrně pestrá. Dají se vybírat i tematicky zaměřené fondy,“ vysvětluje expert z BNP Paribas AM, jak i drobný investor může svými penězi spojit dobré s užitečným.

„Na vodu lze vsadit prostřednictvím podílových fondů, které investují do firem, jež se věnují její distribuci, čištění odpadních vod, odsolování mořské vody, zavlažování nebo vývoji technologií, které mají přinést úspory ve spotřebě. Jedním z těchto fondů je na trhu etablovaný Parvest Aqua,“ přibližuje možnosti kolektivního investování do vody matador českého kapitálového trhu Jan Maňák.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na Televizi Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované