Hlavní obsah

Sputnik může být kontaminovaný, obává se WHO. Problém má s jednou továrnou

Foto: Profimedia.cz

WHO má obavy z rizika kontaminace preparátu a uchovávání sterilního prostředí v jedné z továren, kde se vyrábí lahvičky na Sputnik.

Reklama

Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) znepokojily praktiky jedné z ruských továren, kde se vyrábí ampulky na proticovidovou vakcínu Sputnik V. Výrobce se brání, že už je vše v naprostém pořádku.

Článek

WHO, která spolu s Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) přezkoumává případné schválení ruské vakcíny Sputnik V, ve středu uvedla, že má problém se spolehlivostí dat vycházejících z kontrol kvality v jednom ze čtyř výrobních závodů, které na vlastní oči viděla.

Světová zdravotnická organizace rovněž upozornila, že má obavy z rizika kontaminace preparátu a uchovávání sterilního prostředí v továrně společnosti Pharmstandard-UfaVITA, která vyrábí ampulky na vakcínu Sputnik.

Jak postupuje očkování v Česku najdete podrobně ZDE.

Firma v prohlášení uvedla, že popsané problémy nesouvisejí s bezpečností a účinností vakcíny Sputnik V, a pozvala inspektory WHO na další kontrolu. Případné nedostatky jsou už podle majitele společnosti vyřešené.

Sputnik V má kromě Ruska povolení k nouzovému použití v řadě dalších zemí v Asii, Africe i Latinské Americe. Na domácí půdě ale není příliš populární, po pěti měsících od zahájení očkovací kampaně dostalo alespoň jednu dávku vakcíny „jen“ 18 milionů Rusů. V zemi žije přes 144 milionů obyvatel. Rusko proto nařídilo povinnou vakcinaci v 11 z 85 regionů.

Kvůli boji s mutací delta přitvrzují očkovací strategie i v některých městech. Moskevská veřejná správa musí do konce měsíce naočkovat alespoň 60 procent svých zaměstnanců. V opačném případě jim bude uložena pokuta. Neočkovaným lidem může být odepřena pohotovostní péče v nemocnicích nebo zakázán vstup do baru, napsal britský list The Guardian. Účinnost Sputniku vůči nové mutaci ale není jasná. Podle zahraničních médií se variantou delta nakazili i lidé naočkovaní ruskou vakcínou.

V zemích Evropské unie očkuje ruskou vakcínou pouze Maďarsko a Slovensko. Slovenská vláda ale oznámila, že kvůli nezájmu prodá nebo rozdá většinu z 200 tisíc dávek. První dávku dostalo 8 tisíc lidí a jen dalších 14 tisíc se na ni registrovalo. Zájem o nechtěné vakcíny už projevila Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Severní Makedonie nebo Argentina.

Reklama

Doporučované