Hlavní obsah

Neštěstí na Libavé, při němž přišel voják o ruku. Soud potrestal podmínkou velitele střílejícího vozu

Při nočním cvičení vojáci stříleli z bojových vozidel pěchoty.Video: Tomáš Svoboda

 

Reklama

Dva zranění, jeden z nich těžce. To byl důsledek neštěstí ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. V květnu roku 2016 tam při nočním cvičení jedno vozidlo zasáhlo druhé. Olomoucký soud potrestal v pátek roční podmínkou velitele střílejícího vozu Marcela Kulišťáka.

Článek

Noční cvičení, vojenský prostor Libavá, květen 2016. Bojová vozidla pěchoty jedou v linii a střílejí z kanonů a kulometů na terče před nimi. Krajní vozidlo po technických problémech zůstává o několik stovek metrů zpět. Poté v úkolu pokračuje, jedna ze střel se však vychýlí a zasáhne vozidlo ve vedlejší dráze.

Po osudné chybě zůstává na místě těžce zraněný voják, kterému střela amputovala ruku i část nohy, a také jeho lehce zraněný kolega.

Olomoucký okresní soud v pátek po měsících jednotlivých líčení vynesl rozsudek. Soudkyně Markéta Langerová uznala vinným pouze řidiče střílejícího vozu Marcela Kulišťáka. Dostal jednoroční trest s osmnáctiměsíčním odkladem. „Nejedná se jen o nešťastnou náhodu. Jsme mezi vojáky z povolání, jde o bojové cvičení a bezpečnostní opatření je potřeba dodržovat. Nevědomá nedbalost je tady dána,” odůvodnila své rozhodnutí.

Podle ní měl obžalovaný velitel vozu neustále kontrolovat, zda je v linii s ostatními vozidly, jak hovoří předpisy. V situaci, kdy byl další vůz vzdálený více než 200 metrů, měl dát příkaz k přerušení plnění úkolu. Obhájce Kulišťáka Zdeněk Kopečný však namítal, že jeho klient jen plnil rozkaz, při němž měla všechna vozidla stát. Netušil, že jsou další dvě BVP v pohybu. Osudová střela se prý vychýlila z dráhy letu. Tyto okolnosti podle něj nijak nešlo předvídat.

Další dva obžalovaní, velitel střeleb Zdeněk Havala a střelec vozidla Luděk Niedermaier, podle soudkyně v nepřehledné situaci nemohli nijak reagovat, protože nic neviděli. Obžaloby je tak zprostila.

Jediný odsouzený, velitel střílejícího vozu Kulišťák, se na místě odvolal. Jeho případ tak bude znovu posuzovat soud vyšší instance.

Reklama

Doporučované