Hlavní obsah

Nestřílel, přesto ho popravili. Ožehavý případ v USA skončil trestem smrti

Foto: Profimedia.cz

Nathaniel Woods.

Reklama

V Alabamě popravili muže za účast na přestřelce v roce 2004, při níž byli zavražděni tři policisté. Stalo se tak i přes protesty jeho právníků nebo například Martina Luthera Kinga mladšího. Poprava budila velké vášně zejména proto, že odsouzený sám ani jednou nevystřelil.

Článek

V americkém státě Alabama byl v noci na dnešek popraven muž, odsouzený za podíl na zastřelení tří policistů. Informovala o tom agentura AP. Ta uvedla, že poprava, která byla v Alabamě letos první, byla vykonána smrtící injekcí.

Nathanielu Woodsovi uložil soud trest smrti za účast v přestřelce, při které v roce 2004 zahynuli tři policisté a čtvrtý utrpěl zranění. Kerry Spencer, který byl odsouzen s Woodsem, na popravu zatím čeká.

Woodsův případ vyvolal pozornost, neboť střílel Spencer a ne Woods. Podle soudu se ale Woods na činu podílel, mimo jiné tím, že se s policisty hádal a že jednal jako návnada, aby je nalákal do domu.

To ale popřel samotný střelec. „On je nevinný. Ten muž nevěděl, že se někoho chystám zastřelit, nevěděl jsem to ani já sám,“ řekl podle CNN Spencer.

O zrušení popravy usiloval i Martin Luther King mladší, který je stejnojmenným synem někdejšího známého černošského pastora a bojovníka za rasovou rovnoprávnost.

Reklama

Doporučované