Hlavní obsah

Netanjahu a korupce. Izraelský premiér stanul před soudem

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opouští soudní síň.

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí stanul před soudem, u kterého začal výslech svědků v jeho korupčních kauzách. Na úvod jednání shrnula obvinění proti premiérovi prokurátorka Liat ben Ariová.

Článek

Premiér Netanjahu si podle izraelských médií během soudu dělal poznámky. Před budovou soudu se navíc sešli jeho stoupenci a vyjadřovali mu podporu, jeho odpůrci naopak nesli nápisy „Lhář“ a „Dohlížíme na demokracii“. Všichni v soudní síni měli roušky, Netanjahu a obhájci černé, žalobci většinou bílé.

Netanjahu chtěl získat povolení se pátečního jednání nezúčastnit, ale bylo rozhodnuto, že musí být osobně přítomen po dobu výroků ben Ariové. Při výpovědi svědků už nebyl a ze síně odešel. Premiér je obviněn ve třech korupčních kauzách označovaných čísly 1000, 2000 a 4000.

„Kauza, kterou bude soud projednávat dnes, je významný a těžký případ režimní korupce. Podezřelý je izraelský premiér, který podle obžaloby zneužil svou velkou moc nedovoleným způsobem,“ řekla prokurátorka.

Soud se v pondělí zabýval kauzou 4000, v níž jde o poskytnutí výhod v hodnotě 1,8 miliardy šekelů (12,5 miliardy korun) telekomunikační společnosti Bezeq, k níž patří zpravodajský server Walla, výměnou za pozitivní zpravodajství o premiérovi a jeho manželce. Vlastníkem Wally je akcionář Bezequ Šaul Elovič, který je spolu se ženou Iris obviněn z podplácení a bránění justici a jsou dalšími obviněnými v procesu.

Elovičovi byli také v soudní síni. Někdejší výkonný šéf Wally Ilan Ješua podrobně popsal, jak redakce dostávala pokyny vybírat zpravodajství ve prospěch Netanjahuových. Prohlásil, že se on, Elovič i jeho žena cítili jako v Severní Koreji, Netanjahuovým prý přezdívali Kim Čong-un a Ri Sol-ču, což jsou jména severokorejského vůdce a jeho manželky.

„Místo abychom plakali, jsme se smáli, a když jsme pak něco zveřejnili na Walle, říkali jsme: ‚Co se dá dělat? Kim Čong-un si to přál‘,“ vypověděl Ješua. Většinu požadavků prý vznášel Elovič a šlo o naléhavé prosby, někdy jich bylo i několik za den. „Až 70 procent mých kontaktů s Elovičem se týkalo toho, jak psát o Netanjahuovi.“

Ješua rovněž sdělil, že mnoho sdělovacích prostředků dostává od politiků požadavky k publikovaným zprávám, ale množství týkající se Netanjahua bylo prý nesrovnatelné. Za týden podle něj přišlo z premiérovy strany tolik požadavků jako od všech politiků dohromady za deset let. „Politik může požádat o úpravu, ale neposílá celou korekturu. Dostali jsme se do situace, kdy jsme nemohli zveřejnit ničí názor,“ uvedl Ješua.

Požadavky na Wallu od premiéra a jeho rodiny začaly přicházet v roce 2012 a patřily k nim i žádosti „nechat zmizet“ materiály vyznívající vůči Netanjahuovým negativně. Řízení skončilo po několika hodinách a bude pokračovat v úterý.

Netanjahu je v Izraeli první úřadující premiér, který stojí před soudem. Obvinění proti němu obsahují přijímání úplatku, podvod a zneužití důvěry. Vinu nepřiznal a proces považuje za politicky motivované spiknutí proti němu.

V Izraeli se v březnu konaly volby a prezident Reuven Rivlin již zahajuje politické konzultace o budoucím premiérovi. Sestavením vlády může znovu pověřit Netanjahua, jehož politická strana Likud volby vyhrála. Protivníci předsedy vlády se obávají, že Netanjahu coby premiér bude usilovat o změnu zákona, který by mu zaručil imunitu před stíháním v době výkonu úřadu.

Reklama

Doporučované