Hlavní obsah

Netanjahu je jako Don Corleone ve filmu Kmotr, říká jeho předchůdce

Foto: Profimedia.cz

Benjamin Netanjahu a Ehud Olmert na archivním snímku z roku 2009.

Reklama

Šéf izraelské vlády Benjamin Netanjahu je zločinec a lhář, který půjde do vězení na mnoho let. Myslí si to jeho předchůdce Ehud Olmert, který sám kvůli korupci strávil 16 měsíců za mřížemi.

Článek

Premiér Benjamin Netajahu je jako mafiánský kmotr, který řídí zločineckou organizaci složenou z ministrů strany Likud. Po zhlédnutí Netanjahuovy řeči během nedělního začátku soudního procesu s obviněným premiérem to řekl bývalý premiér Ehud Olmert, jenž sám vzešel ze stejné pravicové strany.

Netanjahu, který své stíhání v minulosti označoval za puč a politický proces, tentokrát mluvil o pomlouvačných a falešných obviněních. „Viděl jsem to a měl jsem pocit, že to byla scéna z filmu Kmotr od Francise Forda Coppoly,“ citoval 74letého Olmerta server Ynetnews.

„Hlava zločinecké organizace obklopená lidmi, kteří vykonávají příkazy,“ popsal scénu, kdy mluvil Netanjahu a měl kolem sebe hned několik ministrů své strany.

V rozhovoru pro izraelský armádní rozhlas pak Olmert řekl, že podle toho, co je o Netanjahuových aférách známo, spáchal premiér podvod. „Netanjahu je zločinec, lhář a podvodník, který spáchal zločiny,“ prohlásil s tím, že Netanjahu půjde na dlouho do vězení.

Na otázku, zda je pro to, aby premiér přezdívaný Bibi šel do vězení, odpověděl: „Jsme pro to, aby Netanjahu, jeho žena a syn prošli léčením, které by z nich znovu udělalo normální lidi.“

Sám Olmert byl po své rezignaci z postu premiéra v roce 2009 odsouzen za braní úplatků ke 27 měsícům za mřížemi, odseděl si však nakonec jen 16. Na rozdíl od nynějšího premiéra ale odstoupil hned poté, kdy policie doporučila jeho trestní stíhání - Netanjahu trvá na své funkci i po zahájení procesu.

Za nejumírněnějšího z ministrů Likudu považuje Olmert šéfa izraelské dioplomacie Jisra'ela Kace, jeho kolegy Miri Regevovou (ministryně kultury a sportu), Cipi Chotovelyovou (ministryně pro osady) a Amira Ochanu (ministr pro vnitřní bezpečnost) naopak za lidi, kteří Netanjahuovi umožňují pokusy o zničení demokracie v zemi.

Bývalý premiér také nevěří, že by nynější vláda, v níž se mají na postu premiéra vystřídat po 18 měsících Netanjahu a jeho hlavní volební soupeř Benny Ganc, vydržela déle než pár měsíců. Nový kabinet je totiž podle něj založen na podvodu a lži.

V době, kdy byl Olmert vyšetřován policií, byl Netanjahu jedním z jeho nejhlasitějších kritiků. Tvrdil tehdy, že obviněný premiér nemůže zastávat svoji funkci. Uplynulo 11 let a Netanjahu svůj názor zjevně změnil.

Reklama

Doporučované