Hlavní obsah

Netanjahu koalici nesestavil, na řadě je jeho rival Ganc. Lidé vládě nevěří, říká izraelská novinářka

Foto: ČTK

Šanci sestavit vládní koalici dostane faktický vítěz voleb, lídr Modré a bílé Benjamin Ganc.

Reklama

Nevyhrál volby. I přesto dostal šanci, kterou se mu ale nepodařilo proměnit. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu měl po zářijových předčasných volbách za úkol sestavit vládní koalici, jeho snahy zformovat izraelský kabinet ale nevyšly. A na řadě je se svým pokusem faktický vítěz voleb, někdejší náčelník Generálního štábu Izraelských obranných sil Benny Ganc.

Článek

„Ganc je v úplně stejné pozici jako byl Netanjahu. Ve skutečnosti je na tom možná ještě hůř, současný premiér měl, co do čísel, větší podporu v Knesetu než Ganc,” zhodnotila pro Seznam šance lídra Modré a bílé izraelská novinářka Lahav Harkovová z listu The Jerusalem Post.

Mandát na sestavení nové vlády se po Netanjahuově neúspěšném pokusu vrátil zpět prezidentovi Reuvenu Rivlinovi. Stejným úkolem nyní pověří Netanjahuova rivala Gance, jenž bude mít vytvoření vládní koalice 28 dní. A pokud neuspěje, zemi by mohly na jaře 2020 čekat další, v pořadí už třetí předčasné volby.

„Netanjahu nedokázal najít dostatečný počet partnerů, s nimiž by dokázal sestavit většinovou vládní koalici. Od začátku bylo s tímto rozložením sil po volbách celkem jisté, že to bude problém,” řekl Seznamu odborník na Blízký východ Jakub Záhora z Katedry mezinárodních vztahů FSV UK. Podle něj viselo ve vzduchu několik scénářů.

Foto: Shutterstock.com

Současný izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Ten nejnaivnější pro Netanjahua byl, že by Avigdor Lieberman, předseda strany J’israel Bejtenu, nakonec povolil a vstoupil do koalice, to se ale nestalo. Stejně tak i modrobílá strana neslevila ze svých požadavků, tedy že do koalice s Likudem půjde pouze v případě, že Netanjahu odstoupí, případně že bude rotujícím premiérem až v druhé polovině funkčního období,” popsal Záhora. Právě rotující premiérské křeslo je podle izraelské novinářky Harkovové jedno z pravděpodobných řešení. „Je obtížné si představit jakoukoliv koalici bez rotující funkce premiéra mezi Netanjahuem a Gancem,” uvedla.

Menší šance pro Gance

Gancova strana Modrá a bílá, jež je na izraelské politické scéně nováčkem, vyhrála těsně. Zatímco v hlasování v dubnu na Netanjahuově Likudu ještě ztrácela, v předčasných volbách v září zvítězila s náskokem jednoho křesla v izraelském Knesetu. „Benny Ganc má asi ještě menší naději, že sestaví koalici, než měl Netanjahu. Může doufat třeba v to, že členové Likudu sesadí Netanjahua z premiérského křesla, což by otevřelo cestu té velké koalici Likudu a Modré a bílé i dalších stran. Nicméně, pokud bude Ganc opravdu dostávat svým slibům, bude pro něj nemožné za současné situace koalici sestavit,” uvedl odborník.

Šéf centristické modrobílé strany bude muset být v tomto ohledu podle izraelské politické reportérky Harkovové flexibilní. „Jeho strana nerozhoduje o tom, kdo bude lídr Likudu, takže se když tak bude muset přizpůsobit. Stejně jako by se musela případně přizpůsobit Modrá a bílá v případě koalice, jejímiž členy by byly i náboženské strany,” řekla novinářka s tím, že to Gancova strana teď odmítá. Jistá je pro Gance podpora od levicových stran. „Ne proto, že by byl sám levicový, tyto strany ale budou radši podporovat jeho než Netanjahua,” vysvětlila novinářka.

Netanjahuův neúspěch včera večer okomentoval Benjamin Ganc na Twitteru slovy „Je čas na Modrou a bílou.“

V úvahu podle něj nepřipadá vláda se stranami arabské jednotné kandidátky. „Ganc opakovaně řekl, že do koalice s arabskými stranami nevstoupí. Je tam ale určitá možnost, že by vznikla menšinová vláda s podporou této jednotné kandidátky. Ale ani tak by Ganc neměl většinu,” vysvětlil Záhora. V tomto případě by totiž nezískal podporu Liebermana a jeho strany. „Lieberman se opakovaně nechává slyšet, že rozhodně nevstoupí do koalice, která se – byť jenom – spoléhá na podporu poslanců a poslankyň arabského původu.

Mandát se vrátí prezidentovi

Lieberman z J’Israel Bejtenu, tedy Izrael, náš domov, je zastáncem vlády národní jednoty. Netanjahu v projevu uvedl, že bez přestávky usiloval o vytvoření „široké vlády národní jednoty“, která by zahrnovala Likud, jeho menší náboženské spojence a Modrou a bílou. Lieberman má ale dva požadavky – v koalici by podle něj neměly být náboženské strany ani arabské strany. „Logickým výsledkem by byla široká koalice. Ale tady se opět vrací problém s Netanjahuem, se kterým do koalice odmítá vstoupit Ganc,” řekl Záhora. „Takže Lieberman není takovou překážkou, tou je osoba Netanjahua.”

Pravděpodobně se ale Ganc s ostatními stranami, stejně jako jeho rival, nedomluví. „Všichni kromě Netanjahua se pak budou hodně snažit, aby nedošlo ke třetím volbám. Zvlášť třeba Lieberman, který v těch posledních dosáhl opravdu mimořádného úspěchu, který nebude chtít ohrozit,” uvedl expert z FSV UK. „Třetí volby opravdu nikdo nechce. Každý se bude muset něčeho vzdát,” doplnila izraelská novinářka Harkovová.

Pokud Ganc neuspěje, mandát se opět vrátí do rukou prezidenta Rivlina. Ten pak bude mít dvě možnosti – vyhlásit další volby, nebo sestavením koalice pověřit kohokoliv z Knesetu, izraelského parlamentu. Dotyčný nebo dotyčná pak budou mít na splnění nelehkého úkolu 21 dní. Doteď prezident jednal po konzultaci s politickými stranami, ale v této poslední periodě před vyhlášením voleb už může kandidáty navrhovat i Kneset. „Na to možná dojde, vyústí to pak v nepředvídatelné přesuny. Prezident Rivlin ale udělá, jak opakuje už od dubna, všechno pro to, aby nedošlo k dalším volbám,” dodal odborník.

Izrael v oslabení

Vleklé a neúspěšné snahy o sestavení fungující vládní koalice se odráží i na oslabení vlivu Izraele jako regionální mocnosti. „Pro Izrael to představuje opravdu složitou situaci. Na Blízkém východě jsou nepokoje a my nemáme vládu, která by to řešila,” připustila Harkovová.

Podle Záhory z Karlovy univerzity současná situace na reputaci Izraele v zahraničí tolik nedopadá. „Myslím, že jsou teď na Blízkém východě závažnější problémy. Takže tohle asi není tak zásadní,” soudil. „Spíš jde o to, že to opravdu hodně zaměstnává Netanjahua jako premiéra, kvůli vyjednávání zrušil i některé zahraniční cesty. A jeho mandát, když je v zahraničí, je v tuto chvíli menší. Mluví se třeba o tom, že jeho ‚přátelství’ s Donaldem Trumpem tím oslabilo. To je ale zčásti i vrtoch amerického prezidenta,” dodal Záhora. Alespoň na oko vztahy mezi Trumpem a Netanjahuem zůstávají vřelé. V pondělí, tedy v den, kdy premiér oznámil Rivlinovi svůj neúspěch, také oslavil sedmdesáté narozeniny. Trump Netanjahuovi poslal narozeninové přání a doplnil poznámku „jste skvělý“.

Na domácí půdě má Netanjahu ale problémů víc. „Pravděpodobně bude v příštích týdnech obviněn z korupce, a to hned v několika případech. Lidé z něj cítí slabost, vidí, že tohle může být jeho konec. A nejsou proto tak ochotní dělat kompromisy, když ví, že by pak brzy zase mohl zavládnout chaos,” vysvětlila situaci v izraelské politice novinářka Harkovová. „Nikdo v Izraeli už nechce další volby. Izraelci nemají zrovna důvěru v naši vládu. A tohle to jen zhoršuje."

Reklama

Doporučované