Hlavní obsah

Netanjahu končí jako premiér, novou vládu povede Bennett

Foto: Profimedia.cz

Naftali Bennett, budoucí premiér Izraele.

Reklama

aktualizováno •

Izraelské opoziční strany dosáhly dohody o vytvoření nové vlády, která by ukončila dvanáctileté působení Benjamina Netanjahua ve funkci premiéra. Ve funkci ho nahradí Naftali Bennett, šéf pravicové strany Jamina.

Článek

Lídrovi izraelské opozice Jair Lapidovi se podařilo sestavit vládní koalici. Naftali Bennett, který se stane příštím izraelským premiérem, je milionář, který o sobě tvrdí, že je pravicovější než Benjamin Netanjahu, informuje web BBC, podle něhož Bennett také odmítá koncept palestinského státu.

Premiérské křeslo mu nabídli jak Netanjahu, který je u moci od roku 2009, tak opoziční lídr Jair Lapid. Nakonec se Bennett přiklonil na stranu Lapida, a to i přes velké ideologické rozdíly.

Naftali Bennett bude premiérem do 27. srpna 2023, kdy ho má vystřídat právě Jair Lapid z centristické strany Ješ Atid. Do té doby se zřejmě ujme postu ministra zahraničí.

V koalici budou zastoupeny menší i středně velké strany napříč politickým spektrem. Vůbec poprvé v dějinách Izraele do ní vstupuje i uskupení zastupující arabskou menšinu. Podle agentury Reuters se Netanjahuův tábor pokusí v příštích dnech koalici připravit o velmi těsnou většinu, jakou v parlamentu má, a získat její poslance na svoji stranu.

Bennett měl ambice stát se premiérem již dlouho, jeho očekávaná nominace je ale podle BBC pozoruhodná hlavně vzhledem k tomu, že jeho pravicová nacionalistická strana Jamina získala v posledních parlamentních volbách jen několik mandátů.

Přestože se jeho frakce umístila se sedmi poslanci na pátém místě, její podpora je nezbytná, pokud by některý ze dvou bloků, které soupeří o moc, měl být schopen vytvořit životaschopnou vládní koalici.

Lapid o dohodě prezidenta Rivlina podle BBC již informoval. „Slibuji, že tato vláda bude pracovat ve prospěch všech izraelských občanů, těch, kteří ji volili, i těch, kteří ji nevolili. Bude respektovat své odpůrce a udělá vše, co je v jejích silách, aby sjednotila a propojila všechny části izraelské společnosti,“ uvedl Lapid.

Koaliční vládu se teď snažil sestavit opoziční lídr Jair Lapid, šéf strany Ješ Atid. Dosluhující prezident Reuven Rivlin ho tímto úkolem pověřil, když se nepodařilo po březnových volbách sestavit vládní koalici Netanjahuovi. Lapid měl čas na dohodu právě do středy.

Pravicová strana Likud, jejímž lídrem je Netanjahu, ve stížnosti adresované Rivlinovi poukázala na to, že Bennett nemůže být premiérem, protože nebyl pověřen sestavením vlády. Rivlinova právní poradkyně Udit Corinaldiová-Sirkisová ale řekla, že nevidí žádnou právní překážku pro vznik vlády, protože je dohoda o alternaci na postu premiéra, která se týká i Lapida.

Ještě před složením přísahy vlády musí o věci hlasovat parlament. Zatím se předběžně počítá s tím, že by parlament mohl o důvěře Lapidově vládě hlasovat 9. června. Pokud se nově tvořené vládě nepodaří získat podporu většiny, Izraelci budou muset jít k volbám popáté během dvou let.

Reklama

Doporučované