Hlavní obsah

Netanjahu v EU neuspěl. Unie nebude následovat USA v otázce Jeruzaléma

Izraelský premiér v Bruselu nepochodil. EU nebude následovat USA v otázce JeruzalémaVideo: AP

 

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se sešel s šéfkou diplomacie EU Federicou Mogheriniovou. Na otázce uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele se neshodli.

Článek

V Bruselu se v pondělí sešel izraelský premiér Benjamin Netanjahu na jednání s ministry zahraničí EU. Netanjahu doufal, že většina evropských zemí bude následovat USA a uzná Izrael jako hlavní město Izraele. Šéfka unijní diplomacie Mogheriniová nicméně zopakovala, že podle EU by měl být Jeruzalém hlavním městem Izraele i Palestiny.

„Je čas, aby Palestinci uznali židovský stát a také fakt, že tento stát má své hlavní město. A tím je Jeruzalém,” řekl Netanjahu. Dodal, že věří, že všechny nebo většina evropských zemí přestěhují svou ambasádu do Jeruzaléma. Netanjahu je prvním izraelským premiérem na návštěvě evropské instituce za posledních 22 let.

„Jediné reálné řešení izraelsko-palestinského konfliktu jsou dva státy s Jeruzalémem jako hlavním městem obou,” reagovala na slova izraelského premiéra Mogheriniová. EU podle ní svůj postoj měnit nehodlá a bude se řídit mezinárodně uznanou dohodou.

K tématu se vyjadřuje i Vladimir Putin. Ruský prezident dnes vyzval k „okamžitému obnovení přímých izraelsko-palestinských rozhovorů o všech sporných otázkách, včetně statusu Jeruzaléma”. Putin také řekl, že „všechny kroky, které předcházejí možné dohodě mezi Izraelem a Palestinci, jsou kontraproduktivní a destabilizující”.

Možné uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele vyvolává protesty a nenávistné reakce po celém světě. Do dnešní demonstrace v Bejrútu se údajně zapojily desítky tisíc lidí. Účastníci protestního pochodu skandovali hesla jako „Smrt Americe” a „Smrt Izraeli” a demonstranti nesli transparenty s nápisy „Jeruzalém, věčné hlavní město Palestiny” a „Jeruzalém je náš”.

O plánovaném přesunutí ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma minulý týden informoval Donald Trump. Svůj americký protějšek podpořil například Miloš Zeman, proti se naopak vyjádřil designovaný český premiér Andrej Babiš. Podle něj Trumpovo rozhodnutí vyvolá jen další konflikty, navíc v době, kdy svět neúspěšně usiluje o mír na několika frontách.

Reklama

Doporučované