Hlavní obsah

Netanjahu oslavuje vítězství, jeho blok ale většinu jistou nemá

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Skupina pravicových stran včetně Likudu premiéra Benjamina Netanjahua vyhrála pondělní parlamentní volby. Zda získá většinu v parlamentu, ale zatím není jasné.

Článek

Aktuálně je podle The Times of Israel sečteno asi 34 % procent hlasů. Pravicový blok se podle deníku blíží potřebné většině 61 křesel.

Netanjahu s jeho stranou Likud získal podle předběžných výsledků necelých 29 %, jeho hlavní oponent Benny Ganc se stranou Modrá a bílá lehce přes 26 %.

Netanjahu navzdory nejistotě ohledně parlamentní většiny už v noci začal oslavovat vítězství.

„Navzdory všemu jsme vyhráli,“ řekl 70letý Netanjahu a vítězství své stany Likud označil za „veliké“ a za „nejdůležitější“ ve svém životě. „Mluvil jsem s lídry všech pravicových uskupení. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom sestavili širokou národní vládu, která bude dobrá pro Izrael,“ dodal premiér. Podle něj je na čase skončit s „nekonečnou předvolební kampaní“. „Je čas na usmíření,“ dodal.

Pondělní izraelské volby byly již třetí za necelý rok. Ani po zářijovém, ani po dubnovém hlasování se lídrům stran nepodařilo sestavit vládu s podporou parlamentní většiny.

Reklama

Doporučované