Hlavní obsah

Netanjahu ustál krizi, izraelská vláda zatím nepadla

Předčasné volby v Izraeli zatím nebudou.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Ministr školství Naftali Bennett z funkce neodstoupil i když stále nesouhlasí s mírem, který Izrael uzavřel s Hamásem. Díky Bennettovi, který je šéfem koaliční strany, tak může kabinet premiéra Benjamina Netanjahua pokračovat.

Článek

Izraelská koaliční strana Židovský domov zůstává ve vládě. Na tiskové konferenci to sdělil její šéf a ministr školství Naftali Bennett. Izraelská média uváděla, že pokud Bennett odstoupí, vláda padne a Izrael budou čekat předčasné volby. Nyní má kabinet premiéra Benjamina Netanjahua ve 120místném sboru většinu 61 hlasů.

Bennett uspořádal tiskovou konferenci se svou zástupkyní, ministryní spravedlnosti Ajelet Šakedovou. Kritizoval přitom Netanjahua za bezpečnostní situaci, v níž se Izrael ocitl.

Po nedávné rezignaci ministra obrany Avigdora Liebermana Bennett požadoval resort obrany, avšak Netanjahu ho po Liebermanovi převzal sám. Krizi vyvolaly spory o to, jak reagovat na trvající útoky radikálů z Pásma Gazy na Izrael. Vláda minulý týden po dvoudenním útočení přistoupila na příměří s radikálním palestinským hnutím Hamás, které Pásmu Gazy vládne. Lieberman stejně jako Bennett příměří neschvalují.

„Uvnitř se děje něco špatného, stát Izrael přestal vítězit. Vnucujeme našim vojákům omezení za omezením… bojí se více vojenského prokurátora než (vůdce Hamásu) Jahjá Sinvára," řekl Bennett.

„Vzkazuji zde premiérovi: Odvoláváme všechny své politické požadavky a budeme vám pomáhat s tím velkým úkolem – udělat z Izraele opět vítěze. Začne-li se vláda orientovat pravicovým směrem, začne-li jednat jako skutečná pravicová vláda, pak to stojí za pokus," dodal Bennett.

Netanjahu v neděli vyzval zbývající koaliční partnery, aby neusilovali o pád vlády. „Ocitáme se v mimořádně složité bezpečnostní situaci. V takové chvíli se vláda nesvrhává. To je nezodpovědné. Do příštích voleb máme celý rok,“ sdělil premiér.

Podle vůdce parlamentní frakce strany Kulanu Roje Folkmana se Izrael předčasným volbám nevyhne bez ohledu na Bennettovo rozhodnutí. „Vláda náležitě nefunguje už několik týdnů. Budeme mít předčasné volby, i když Bennett a Šakedová nepodají demisi,“ sdělil Folkman. Podle něj to dobře ví i premiér. Jeho nedělní projev a kritika těch, kdo se chystají rezignovat, byla podle Folkmana začátkem volební kampaně.

Jak připomínají izraelská média, poslední z koaličních partnerů, kteří původně hrozili odchodem z vlády, je strana Kulanu ministra financí Mošeho Kahlona.

Reklama

Související témata:

Doporučované